In memoriam | Fra Ivo Marković: Ivan Markešić se utkao u biće Bosne i Hercegovine

3
Radiosarajevo.ba
In memoriam | Fra Ivo Marković: Ivan Markešić se utkao u biće Bosne i Hercegovine
Foto: Glas Istre / Ivan Markešić

Ivan Markešić (1954-2024) naslovio je 2004. godine svoju knjigu Kako smo sačuvali Bosnu i Hercegovinu u povodu 10. obljetnice Hrvatskog narodnog vijeća (HNV).

Taj naslov u kontekstu još uvijek sudbinskih zbivanja oko Bosne i Hercegovine zvuči pretenciozno, no taj naslov dobro opisuje njegovo životno djelo i povezuje ga s njegovim rođakom i bliskim suradnikom fra Lukom Markešićem i zorno izražava njihov temeljni životni put.

Piše: Fra Ivo Marković, za Radiosarajevo.ba

Izgorio objekat na Alipašinom Polju

Izgorio objekat na Alipašinom Polju

Ivan je bio pošao nasljedovanjem svoga uzora fra Luke i završio je Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom, a onda je krenuo svojim putom, postao je sociolog religije s obilatim istraživačkim i političkim radom.

Fra Luka je išao teološkim smjerom unutar vjere i Crkve, a Ivan sociološkim analitičkim izvana, a povezivala ih je zajednička misija, ljubav, strast i predanost u borbi za državu Bosnu i Hercegovinu, njezinu funkcionalnost i opstojnost, njezine ljude, osobito za bosanske Hrvate katolike u BiH.

Ivanova domovina Bosna

Sva sociološka teorijska istraživanja Ivana Markešića imala su istraživački refleks u Bosni i Hercegovini s političkim angažmanom i s ciljem da raskrinka sve fenomene, osobito one povezane s religijama, koji su na bilo koji način uvučeni u destrukciju države Bosne i Hercegovine te afirmira pozitivne procese koji grade njezino multietničko i multikulturno društvo.

Fra Ivo Marković
FOTO: AA: Fra Ivo Marković

Ivan se bio počeo izravno uključivati u politički život BiH, no ubrzo se povukao, jedino je ostao u okviru civilnoga i akademskoga sektora, prije svega Hrvatskog narodnog vijeća, u Udruzi đaka Franjevačke gimnazije u Visokom, jer je uvidio da je njegovo djelovanje efikasnije na akademskoj i medijskoj razini.

Široki sociološko-religijski analitički opus Ivana Markešića bavi se odnosom religija i društva, religijama u komunizmu i postkomunističkom prijelazu u demokraciju, političkom instrumentalizacijom religije, teokratskim tendencijama u religijama, religizacijom politike, religijskim fenomenima koji oblikuju i utječu na društvene procese, odnosom religija, demokracije i sekularizacije.

Politički procesi u Bosni i Hercegovini osobita su područja Ivanova analitičkog skalpela. Iako je veliki dio svoga života i djelovanja proveo u Zagrebu, njegov dominantni životni interes bila je njegova domovina Bosna i Hercegovina i religijski, nacionalni i politički identitet bosanskohercegovačkih Hrvata i njihova povezanost s državom Hrvatskom.

Zaslužuje trajan pomen

Ivan Markešić nije mogao sa strane gledati svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu jer je neprestance osjećao da je sudbinski dio njezina života. Zato je u svemu njegovu djelu prisutan njegov autorski osobni trag i eros. Također taj osobni trag prisutan je i u njegovu religiološkom istraživanju jer se kao kršćanin katolik osjećao odgovornim za svoju Crkvu, svoj narod, za utjecaj te Crkve na međureligijske odnose i njezin utjecaj na integraciju cjeline društva.

Ivan je bio svjestan važnosti odlučujućih proizvoda vjere i religije za društvo pa je ne samo sociološki, nego uvelike i teološki obrađivao religijske teme od društvene važnosti poput odnosa prema smislu života, umiranju i smrti, samoubojstvu, počecima života i eutanaziji, ovisnostima, izvorima destrukcije i zla, odnosu nasilja i religije, ulozi religija u pomirenju, o prisutnosti religije u svakodnevnom životu, u ritualima i običajima, u magiji u religijama.

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine priznala je i nagradila život i djelo Ivana Markešića prijemom za domaćeg člana Akademije.

Ivan Markešić se svojim životom i djelom utkao u biće Bosne i Hercegovine i svoga naroda i zaslužuje trajan spomen. Počivao u Miru!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije