Edin Subašić: Panika u vrhu "srpskog sveta"

19
Radiosarajevo.ba
Edin Subašić: Panika u vrhu "srpskog sveta"
Foto: Facebook / Aleksandar Vučić, Milorad Dodik i patrijarh Porfirije

Panika u redovima establišmenta "srpskog sveta"! Političke elite u Beogradu protumačile su niz događaja na regionalnom balkanskom i globalnom planu kao nadolazeću opasnost po strateške srpske interese pa se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u utorak (26.03.) dramatično i zagonetno oglasio objavom na Instagramu:

"Teški dani su pred Srbijom. U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija!" napisao je Vučić.

Piše: Edin Subašić*, za Radiosarajevo.ba

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Tajnovitost predsjednikove objave dan kasnije "razbistrio" je Aleksandar Vulin, opskurni bivši direktor BIA-e i političar za kojeg se kaže da govori ono što Vučić misli, a sa svoje pozicije ne može reći. Dakle, po Vulinu upravo je na sceni "finalizacija zavere protiv Srbije i Republike Srpske".

Turbulencije posljednjih sedmica zaista su nepovoljne po razvoj strateškog ekspanzionističkog velikodržavnog projekta "srpskog sveta" i Beograd ima elemenata da ne vjeruje u slučajnost, nego da prepozna koordiniranu političko-sigurnosnu kampanju Zapada na preuzimanja pune kontrole nad Balkanom.

Kao opasnost po interese u Beogradu prvo se ističe nadolazeća rezolucija Generalne skupštine UN-a o proglašenju 11. jula za "Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici", što bi se moglo desiti na sjednici 27. aprilia.

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

Vulin otkriva zebnju od naknadnih efekata...

"Slede posledice... ako se u GS UN izglasa da je RS genocidna tvorevina, onda kao takva ne može ni postojati, a Srbi su 'genocidan narod'. Schmidt (šef OHR-a, op.a.) nakon nametanja izmjena Izbornog zakona u BiH neće stati, nego će biti nastavljeno procesuiranje svakoga ko ne poštuje njegove odluke. Zajedno sa SAD i Velikom Britanijom radiće na tome da se u potpunosti demontira Srpska", tvrdi Vulin, inače blizak zvaničnoj Moskvi.

Hapšenje Dodika, RS bez novca !?

Ovdje je vidljiv strah da će "rezolucija o genocidu" dovesti do političke diskreditacija Srbije i RS na globalnom planu, a time im otežati poziciju u svim međunarodnim pitanjima.

Međutim, skrivanjem iza "opasnosti po narod", on poslovično skriva činjenicu da su bile kakve sankcije uvijek usmjerene na eliti režima, a ne na narod. Iznio je i niz taktičkih detalja iz scenarija "zavere".

Edin Subašić: Nova Rezolucija UN-a o Srebrenici - katil-ferman za "srpski svet"!?

Edin Subašić: Nova Rezolucija UN-a o Srebrenici - katil-ferman za "srpski svet"!?

Navodno, (opet) se sprema hapšenje Milorada Dodika i s tim zadatkom su već u Bosni nekakve "NATO snage za brze reakcije".

Također, bh. entitetu RS, po Vulinu, bit će prekinut platni promet kako bi se blokirao rad institucija i privrede?!

Zapravo, on ovdje manipulira nikad zvanično potvrđeno (niti demantiranom) informacijom da su u Bosni pored EUFOR-a prisutne i "neke specijalne jedinice prijateljskih zemalja", što je nedavno plasirao ministar odbrane Zukan Helez.

A što se tiče platnog prometa, on aludira na bankarske probleme koje već imaju "crnolistaši" i njihove firme kao posljedicu američkih i evropskih sankcija.

Edin Subašić: Šta je pozadina priče o "atentatu" na Dodika u Sarajevu?

Edin Subašić: Šta je pozadina priče o "atentatu" na Dodika u Sarajevu?

Ključni podatak su akteri zavjere. Naravno "...iza svega stoje EU i NATO, a posebno Amerikanci, Britanci i Nemci!"

Bosna prečicom u NATO !?

Kad smo kod NATO-a, dodatno uznemirenje srpske elite izazvao je i zaključak sa sjednice Stalnog komiteta Parlamentarne skupštine NATO-a (25.03.) kojim je odlučeno da se ubrza NATO put naše zemlje.

"Ukrajina, Gruzija i Bosna dobile bi status kandidata u NATO-u. Kosovo je bilo parlamentarni posmatrač i postat će pridruženi član. Ovi statusi bi trebali biti ratifikovani tokom zasjedanja u Sofiji koje će se održati krajem maja", navodi se u saopćenju NATO-a.

Odluku je komentirao ministar odbrane Helez.

Edin Subašić: 9. januar - dokle će ići Dodikov separatizam i jalova „odbrana Bosne“?!

Edin Subašić: 9. januar - dokle će ići Dodikov separatizam i jalova „odbrana Bosne“?!

"Trenutno je naša zemlja u Akcionom planu za članstvo što je posljednja stepenica prije poziva u punopravno članstvo. Bosna je od svih zainteresovanih kandidata za pristupanje NATO-u najbliža ostvarenju tog cilja", objavio je Helez, ali i to da "...postoje određeni politički akteri, koji po nalogu Beograda i Moskve, bezuspješno pokušavaju usporiti put Bosne i Hercegovine prema NATO-u".

Iz ubrzanog otvaranja vrata Alijanse za nove članice može se iščitati odlučnost Zapada da ograniči i suzbije "ruski maligni uticaj" tako što će se čvršće povezati sa tzv. "prijateljskim snagama", a istovremeno napraviti pritisak na eksponente politike Moskve na Balkanu.

Naravno da dalji put države ka NATO-u neće biti bez prepreka. Ovdje je indikativno da se u NATO više niko ne osvrće na nezakonitu "vojnu neutralnost RS" i diskutabilnu odluku bivše garniture vlasti o preimenovanju Komisije za pridruživanje u ... saradnju sa NATO-om.

U prvi plan sada ponovo iskaču zakoniti dokumenti višeg reda: član 84. Zakona o odbrani BiH i aplikacija za članstvo BiH u NATO-u iz 2009. godine koju je potpisao Nebojša Radmanović. Oba dokumenta su na snazi i govore o opredijeljenosti i obavezi rada državnih organa na NATO putu. Aktuelna relativiziranja ovih odluka u bh. entitetu RS bit će prepreka na tom putu, ali je očito da su pokrenuti i mehanizmi za prevazilaženje.

Ratne reparacije

Okidač u NATO-u za ubrzavanje procesa atlantskog pridruživanja u slučaju Bosne i Kosova više je (na ukrajinskom primjeru) sazrela procjena Zapada o proruskoj dimenziji projekta "srpskog sveta" te opasnosti po Evropu, nego je to zabrinutost za narode Balkana. Tu ofanzivu Zapada su prepoznale srbijanske obavještajne službe pa je histerični lov na "saradnike CIA-e, MI6... u Vučićevom i Dodikovom okruženju" koji ih ugrožavaju sasvim očekivana reakcija.

Također, primjetan je i strah da će se situacija, nakon izglasavanja rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici, razviti u ekonomsku katastrofu Srbije i RS kada se pokrene pitanje ratnih reparacija za štetu koju su snage Srbije i RS počinile tokom agresije na susjedne zemlje.

Portal Radiosarajevo.ba već je objavilo dokument iz dosijea sa suđenja Slobodanu Miloševiću u MKSJ (broj: T-02-54-T, od 16.06.2004.) pod nazivom "Odluka po predlogu za donošenje oslobađajuće presude"  kojom je sudsko vijeće MKSJ odbijajući zahtjev Miloševićevih advokata donijelo Odluku, koja ima značaj djelimične presude da su srbijanski lider, a time i država SRJ (sada Srbija) bili učesnici UZP-a u Bosni. Obzirom da se tada njegovi advokati nisu žalili, radi se o samostalnoj i pravosnažnoj djelimičnoj presudi, koja je donesena za Miloševićeva života pa nikakav uticaj nema činjenica da je kasnije umro prije konačne presude.

Učešće Srbije (i RS) u UZP-u u šest bosanskih općina (i Hrvatskoj) dodatno je potvrđeno i lanjskim presudama čelnicima SDB Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću te je i to postalo pravni osnov za novi ekonomski i politički problem "srpskog sveta"...

Sad slede zahtevi za ratne reparacije prema Bosni, pa onda i prema Hrvatskoj i Kosovu, doživotno plaćanja ratne odštete kako bi se uništile Srbija i Srpska", najavljuje Vulin.

I mada je funkcija ovog "prosvjetljavanja" javnosti zapravo nastavak homogenizacije naroda strahom i tjeranje u tor okupljanja oko Vučića, istovremeno djeluje i kao psihološka priprema te iste javnosti na realno moguće probleme u budućnosti.

Propast ruskih rezolucija

Srbija i RS suočavaju se ovih dana i sa fijaskom ruskih inicijativa za donošenje deklaracija o osudi NATO udara na SR Jugoslaviju od prije 25 godina, a koje su već dva puta u četiri dana u Vijeću sigurnosti UN odbijene da uopće dođu na dnevni red, o čemu je za Radiosarajevo.ba govorio Azem Vllasi.

Moskva je primarno nastojala etiketirati NATO kao agresora kako bi relativizirali svoju odgovornost za rat u Ukrajini i moguće buduće eskalacije. Neuspjeh Rusa u Vijeću sigurnosti UN-a je Srbiji pokazao da se stvari po njihov image ne razvijaju povoljno, jer se očekuje da rezolucija o genocidu u Srebrenici (po prijedlogu Ruande i Njemačke) bude usvojena u GS UN u aprilu.

Dodatni razlozi za brigu Beograda jeste vijest da je Parlamentarni odbor Vijeća Evrope u srijedu dao zeleno svjetlo za prijem Kosova u Vijeću Europe već u maju.

Nadalje, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuo je tehnička poboljšanja Izbornog zakona BiH, od čega doduše može biti više političke štete, nego doprinosa poštenim izborima, ali se antidejtonskim faktorima pokazalo da je šef OHR-a spreman koristiti bonske ovlasti uz podršku najmoćnijih zapadnih vlada.

Vučić je i dalje opterećen hipotekom odgovornosti za teroristički napad komandosa Milana Radoičića na kosovsku policiju u Banjskoj i za lažiranje izbora (koje mora ponoviti u Beogradu) tako da je sasvim osnovana njegova bojazan iz objave na Instagramu...

"Teški dani su pred Srbijom. (...) Biće teško, možda najteže". Na kraju ipak malo optimizma: "Pobediće Srbija!"

E, sad na kraju, da li slučajno ili ne, Vučić ništa ne napisa za ishod predstojećih turbulencija u RS-u.

*Autor je umirovljeni brigadir Vojne obavještajno-sigurnosne službe OS BiH, magistar politologije u oblasti međunarodnih odnosa i vojno-politički analitičar u projektima koji se bave sigurnosnim pitanjima

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu".

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba. 

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (19)

/ Povezano

/ Najnovije