Edin Subašić: Nova vlast bez prava na grešku!

0
Radiosarajevo.ba
Edin Subašić: Nova vlast bez prava na grešku!
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković i Nermin Nikšić

Turbulentne promjene i procesi na političkoj sceni Bosne i Hercegovine ukazuju da je dio nekadašnjih blokada i ometača države otklonjeno te da su razbijeni neki stereotipi o nepromjenjivosti određenih savezništava i nedodirljivosti nekih političkih faktora.

Piše: Edin Subašić*, za Radiosarajevo.ba

Također, pokazalo se da i dalje suštinski zaokreti nisu mogući bez snažnog uticaja stranih, zapadnih faktora. U javnom diskursu kao bitna promjena dominira ispadanje Stranke demokratske akcije (SDA) iz vlasti, što i jeste. To se tumači kao uvod u suštinske promjene u sferi uspostave vladavine prava, građanskih vrijednosti, koncepta sekularne države itd.
Ali, šta je u Bosni zaista novo?

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

Moguć novi koncept vlasti

Kao prvo, uvjerili smo se da je moguće koaliciono integriranje različitih političkih opcija (nacionalističke/HDZ BiH, građanske/SDP, Naše stranke, konzervativne stranke Narod i Pravda...) na zajedničkom cilju – uspostavi funkcionalne vlasti radi kvalitativnih promjena u državi. Nadalje, pokazalo se da je moguće iz vlasti eliminirati najdominantniju nacionalnu političku stranku (SDA) koja već godinama figurira kao glavni, ali ne i jedini, ometač razvoja i generator korupcije.

Tako su poslane dvije važne poruke: prva glasačima – da su ipak moguće promjene, a druga ostalim političkim faktorima - da se i protiv njih može organizirati efikasna opozicija. To je najbolje razumio Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta RS nakon poraza SDA i vlastite sumnjive pobjede, rekavši:

Radovan Višković o tome zbog čega Milorad Dodik ide u Rusiju: Nije to samo zbog Putina

Radovan Višković o tome zbog čega Milorad Dodik ide u Rusiju: Nije to samo zbog Putina

"Sada je poražena SDA, a na red možemo doći i mi, ako tako odluče stranci i okupe opoziciju!"

Da, jasno je da bi operacija uklanjanja [Bakira] Izetbegovića i SDA teško uspjela bez podrške naših glavnih zapadnih saveznika (SAD, EU Velika Britanija), ali je sad, očigledno, da ovaj 'koalicioni modus operandi' funkcionira. Pokazalo se to na Kantonu Sarajevo (KS), Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara BiH (VM BiH) i sada na Parlamentu i Vladi Federacije BiH (FBiH).

Međutim, šta se kvalitativno dobilo?

Podkapacitiranost nove vlasti?

Vidljiva pozitivna promjena je agilnost nove vlade BiH koja je brzo usvojila nekoliko zakona i pokazalo posvećenost strateškim, energetskim i odbrambenim projektima. Da li će se to dalje odvijati kroz kompromisno udovoljavanje interesima oba bh. entiteta ili ucjenama, ubrzo će se vidjeti. Zasad je najvidljiviji diplomatski angažman Elmedina Konakovića, ministra MVP-a te Zukana Heleza, ministar odbrane koji uspijevaju vratiti Bosnu u fokus interesa naših zapadnih saveznika, ali i reafirmirati poziciju zemlje u regionu isticanjem državne nadležnosti u međunarodnim odnosima prema susjedima. Istovremeno je vidljiva i rezerviranost ministara iz RS koji djeluju isključivo na signal iz Banje Luke tako da pravi izazovi tek predstoje.

Rano je za procjenjivanje mogućih dometa Parlamenta i Vlade FBiH, ali je već njen start obilježen optužbama javnosti za nekompetenstnost nekih ministara i sumnjama u njihovu moralnu podobnost. Opravdana je kritika da su stranke 'Trojke' i HDZ-a BiH imale, mogle i morale delegirati bolje kadrove u Vladu premijera Nermina Nikšića. Ista primjedba važi i za 'Trojku' u KS kojoj će poseban izazov biti ojačavanje većine u Skupštini KS nakon razlaza sa Strankom za BiH.

Nihad Uk
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Nihad Uk

Kadroviranje u javim preduzećima uskoro će pokazati da li će 'Trojka' i HDZ-i posegnuti zaista za novim kvalitetnim kadrovima, za novim poslušnicima ili će 'iz naftalina' izvući stare, već kompromitirane kadrove iz nekih ranijih garnitura vlasti...

Loša rješenja i loši rezultati mogli bi skupo koštati novu vlast, posebno 'Trojku', jer snage koje su odnijele pobjedu i preuzele vlast u FBiH pod motom "promjene, a ne samo zamjena!" - nemaju pravo na grešku! Bitne promjene u društvu na bolje moraju biti vidljive već do narednih Općih izbora jer bi se u suprotnom čitav novi politički koncept (i stranke u njemu) pokazao neuspješnim i doveo do razočarenja i revidiranja raspoloženja birača prema 'Trojci'.

HDZ BiH bez opozicije

U daleko najkomotnijoj situaciji su HDZ BiH i Dragan Čović. Stranka i njen lider proteklih godina su praktično usisali, ugušili ili anestezirali svaku relevantnu opoziciju unutar hrvatskog biračkog tijela, dok je građanska opcija među Hrvatima tek marginalna pojava.

Dakle, HDZ BiH ne mora strahovati od iznutra organizirane opozicije, a s druge strane i izvana uživa pokroviteljstvo OHR-a, Zapada i Hrvatske nad "hrvatskim interesima" u BiH. Stoga će HDZ BiH još zadugo biti "nezaobilazan partner" vlasti i s time moraju oprezno računati stranke koje animiraju glasače parolom "nećemo s nacionalistima".

Što se tiče Čovića, ipak, su vidljive napukline u njegovom dosad neprikosnovenom liderstvu. Suprotstavljanje njegovoj autokratiji među Hrvatima artikulira se iz HDZ 1990, HRS-a i manjih stranaka koje mu, međutim, neće moći nauditi, dok god je Čović od Zagreba "ovlašteni" zastupnik hrvatskih interesa. Zasad nema ozbiljnije profiliranog nasljednika, iako se u zagrebačkim političkim krugovima povremeno lamentira o potrebi uvođenja novog, manje kompromitiranog lidera.

Dragan Čović: "S Dodikom ću  i dalje dobro surađivati, a probleme ćemo rješavati u hodu"

Dragan Čović: "S Dodikom ću i dalje dobro surađivati, a probleme ćemo rješavati u hodu"

SDA – pobjednici na papiru

Sama SDA se dovela do apsurda da je uprkos relativnom pobjedničkom rezultatu ostala izvan vlasti, jer niti jedna stranka nije željela s njima koalirati. Dok su SDP, NiP, HDZ BiH, NS... svi osim DF-a, distanciranje od SDA i Izetbegovića objasnili ranijim lošim iskustvom sa njima uz optužbe za višedecenijsku korupciju i destrukciju društva u svim segmentima, u SDA potpuni gubitak koalicionog kapaciteta objašnjavaju "međunarodnom zavjerom" i izdajom 'Trojke' i HDZ-a. Kongres SDA će pokazati da li će ta argumentacija na unutarstranačkim izborima biti dovoljna Izetbegoviću za još jedan mandat.

Ozbiljne najave kandidature Šemsudina Mehmedovića i sve češće javne opaske njegovih pristalica da je "u SDA potrebno provjetravanje" nagovještavaju oštru borbu za tron. Ne treba pak sumnjati da će se Mehmedović suočiti s pravim 'specijalnim ratom' od ljudi koji ne prezaju pritisnuti pristalice protukandidata na bilo koji način...

No, već se nazire taktika predkongresnog amnestiranja Bakira Izetbegovića za stanje u stranci. Čini se da će najviša stranačka "halka" odigrati predstavu "žrtvovanja" Sebije Izetbegović, koja se i u SDA, i u javnosti percipira kao glavni uzrok unutarstranačkog rasula, pada ugleda SDA i digniteta Bakira kao lidera.

Alma Čolo je napuštajući stranku to i potvrdila.

Sebija Izetbegović
Foto: Privatni album: Sebija Izetbegović

Objektivno, Sebija Izetbegović je kroz skandal s "diplomom" i gubitkom naučnih zvanja već sasvim izgubila politički kredibilitet, iako je još zastupnica u Skupštini KS. Već je, kako je javno saopćeno, dobila otkaz sa Medicinskog fakulteta, a ovih dana, prema pouzdanim informacijama iz Vlade FBiH, smjenom će se okončati i njen mandat u KCUS-u!

"Žrtvovanje" Sebije za spas Bakira?

I to nije sve... Poznato je da je Tužilaštvu KS podneseno više krivičnih prijava i da SIPA vodi istragu o okolnostima smrti određenog broja pacijenata oboljelih od COVID-19 na KCUS-u navodno zbog korištenja nenamjenskih tzv. malina-respiratora (ACM812A) u intenzivnoj njezi.

SIPA, također, istražuje i slučaj uništavanja i falsificiranja dokumenata umrlih pacijenata te indicije da bi uzrok visoke smrtnosti mogle biti i nepropisne instalacije sistema za kisik. Utvrdi li se da u svemu ovome ima elemenata krivičnog djela, "komandna odgovornost" je na generalnoj direktorici kao rukovodnom licu KCUS-a.

Zatim, tu su već hapšenja Senaida Memića, presuda Fadilu Novaliću, a procesi protiv Asima Sarajlića i Selme Cikotića još traju. Najavljuje se da će se pred pravosudnim organima naći Abdulah Skaka, možda ponovo i Osman Mehmedagić... A, šta će se tek otkriti finansijskim inspekcijama kompanija kojima su upravljali kadrovi SDA? Izvjesno je i da će neko iz 'Trojke' pokrenuti i pitanje pravne odgovornosti Izetbegovića za propalu reviziju presude protiv Srbije... Sve ovo je ogroman balast za stranku i Izetbegovića.

Stoga, ima logike u teoriji da bi formalno povlačenje "za sve krive" Sebije Izetbegović iz prvog safa SDA mogao biti manevar za "pranje" Bakira Izetbegovića i olakšavanje njegove pozicije pred stranačke izbore.

U toku akcija "Vizionar" u Sarajevu: Policajci "češljaju" i imovinu Abdulaha Skake

U toku akcija "Vizionar" u Sarajevu: Policajci "češljaju" i imovinu Abdulaha Skake

Taktika za Dodika – bankrot RS

Jasno je da su Milorad Dodik i SNSD o(p)stali na vlasti samo zbog neprincipijelnosti stranih faktora, istih onih koji su dosljedno podržavali pad SDA, a u RS dozvolili da se priznaju rezultati očite izborne krađe!?

Iz diplomatskih krugova nakon aminovanja Dodikove "pobjede" procurila je informacija da su stranci sugerirali CIK-u da prizna rezultate sumnjivog brojanja jer "...nisu znali da li bi uspjela organizacija novih izbora i šta sa Dodikom, ako to bude sprječavao".

Izgleda da je već tada postojala rezervna opcija za eliminaciju Dodika koji je postao ozbiljan riziko-faktor u očima Zapada, posebno nakon što se etablirao kao najbitniji Putinov saveznik na Balkanu.

Dodikov slom je planiran preko finansija

Ima indicija da će Zapad iskoristiti prezaduženost RS i nemogućnost da ovaj entitet do kraja godine vrati 1,2 milijarde KM ranijeg zaduženja na bečkoj i londonskoj berzi. (Inače, prema podacima Ministarstva finansija i trezora BiH, ukupan vanjski dug RS je premašio 2,1 milijardu eura.)

Bh. entitet RS neće imati novac da vrati ovogodišnje tranše dugova, ako Dodik sada ne isposluje novi kredit kod Vladimira Putina ili ako ne dobije kredit od kineskih banaka, a dosad nema pouzdanih podataka da je nedavna Viškovićeva misija u Kini po tom pitanju uspjela. Čak i da jeste, poznato je da su kineski krediti vrlo nepovoljni i da su zaduženja ove vrste već dovela do bankrota nekoliko azijskih i afričkih zemalja (Pakistan, Kenija, Zambija, Laos, Mongolija).

Drugi Dodikov problem je što kineski zajmodavci traže državnu imovinu kao garanciju za pokriće (hipoteku), a RS od relevantne imovine ima još samo Elektroprivredu RS. To je razlog Dodikovog paničnog imperativa da se imovina države Bosne uknjiži na entitet RS.

Milorad Dodik
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Milorad Dodik

Vrlo izvjesni finansijski kolaps entiteta RS neminovno će dovesti do raspada javnih službi, administracije i budžetskih djelatnosti (MUP, školstvo, zdravstvo, penzije, sudstvo...) pri čemu SNSD, Dodik i Vlada RS kao krivci ne bi mogli opstati. Tu se u dogledno vrijeme otvara prostor za opoziciju koja je upravo u fazi reorganizacije i kojoj bi ovaj put Zapad dao podršku – političku i finansijsku – za ulogu spasioca RS. I to bi bio kraj Putinovog "gubernatora" za Balkan, što je Zapadu u vremenu konflikta sa Moskvom najvažnije.

Dakle, Bosna i dalje ostaje poprište sukoba interesa velikih pa domaćim akterima ostaje tek da iz delikatne geopolitičke pozicije Bosne izvuku najviše što se može za državu i narod.

*Autor je umirovljeni brigadir Vojne obavještajno-sigurnosne službe OS BiH, magistar politologije u oblasti međunarodnih odnosa i vojno-politički analitičar u projektima koji se bave sigurnosnim pitanjima

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu".

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije