Dragan Bursać: Hoće li mladići iz RS-a služiti vojsku u Srbiji?

Radiosarajevo.ba
Dragan Bursać: Hoće li mladići iz RS-a služiti vojsku u Srbiji?
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Dragan Bursać

“Uskoro bi mladi ljudi iz entiteta RS mogli krenuti na odsluženje obaveznog vojnog roka u Srbiju. Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama Srbije i entiteta je tu, Deklaracija srpskog sveta je na stolu, a Vučić upravo uvodi obavezan vojni rok dok ga djeca iz RS-a slušaju sa bine. Za to vrijeme BiH političarima ovo pitanje, ja vam garantujem, nije ni palo na pamet.“

Piše: Dragan Bursać, za portal Radiosarajevo.ba

U Srbiji se uvodi obavezan vojni rok

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je prošle nedjelje da je potpisao saglasnost za obavljanje redovnog vojnog roka u trajanju od 75 dana.

Bliži se početak FAR festivala: "Težimo ka postizanju rodne ravnopravnosti u svim sferama društva"

Bliži se početak FAR festivala: "Težimo ka postizanju rodne ravnopravnosti u svim sferama društva"

Želim da vjerujem da će Vlada Srbije da usvoji tu odluku. Želim da vjerujem da svi razumijete koliko nam je potrebna jaka vojska, koliko ćemo još morati da kupujemo naoružanja, da pravimo, da stvaramo. Jer nije naša želja da bilo koga napadnemo. Niti ćemo to da činimo. Ali naša želja je da odvratimo sve one koji nam svakoga dana bjesomučno prijete“, rekao je Vučić prije neki dan.

Još konkretnije, Vučić je kazao da država razmatra uvođenje vojnog roka u trajanju od 60 plus 15 dana, koji bi bio obavezan za muškarce, dok bi žene i dalje mogle da služe dobrovoljno.

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba! 

Sa jedne strane, mnogi ovu najavu tumače kao odgovor na susjednu Hrvatsku u kojoj će od januara biti obavezno služenje vojnog roka. Podsjećam, u Hrvatskoj od 1. januara 2025. godine započinje obavezno služenje vojnog roka i trajat će dva mjeseca, naveo je hrvatski ministar odbrane, Ivan Anušić.

"Vojni rok će trajati dva mjeseca, počet će 1. januara 2025. i jednostavno sve što smo komunicirali s javnosti nastavljamo dalje raditi. Povećali smo plaće vojnicima, dočasnicima i časnicima, njihova materijalna prava ne samo kroz osobni dohodak nego i kroz dnevnice i sve na što imaju pravo", rekao je Anušić za hrvatsku televiziju RTL.

I koliko god se neki sprdali da je uvođenje vojnog roka na način na koji to radi Hrvatska ili na koji će raditi Srbija u 21. vijeku, činjenica jeste da susjedi i komšije mobilišu najširu i najpotentniju ljudsku bazu dok Oružane snage BiH nisu u stanju bez moljakanja lokalnih i regionalnih političara niti podići helikopter za gašenje požara. I svako onaj ko misli da to što se susjedi i komšije naoružavaju nema veze sa BiH ili je zlonamjeran ili je prespavao zadnjih 35 godina.

Ali, naravno nije to sve.

O ne, nikako to nije sve, jer Srbija djeluje proaktivno pa se čini da će taj famozni vojni rok, makar ideološki biti proširen i na srpski svet. A srpski svet čine da ponovimo, pored Srbije i RS i Crna Gora.

Pa onda informacija po kojoj baš Vučić ovih dana djeci iz RS-a i Crne Gore poručuje - “Srbija je vaša kuća” može biti itekako signifikantna.

Dragan Bursać: Za koga je život dala Aida Buturović?

Dragan Bursać: Za koga je život dala Aida Buturović?

Otkud odjednom djeca iz RS-a i Crne Gore kod Vučića?

Prvo i osnovno, šta će djeca susjednih zemalja kod Vučića na prijemu? 

Odgovor je jasan i imperatorski:

Naime, Srbija i entitet Republika Srpska obilježavaju "Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave", koji je 2020. ustanovljen kao praznik povodom proboja Solunskog fronta, 15. septembra 1918. godine. A onda je Vučić zloupotrijebio ionako zloupotrebljenu situaciju i upriličio je prijem učenika i nastavnika osnovnih škola i predsjednika opština iz bh. entiteta Republika Srpska i Crne Gore.

Tokom svog obraćanja, dok su iza njega stajala djeca, u maniru klasičnog diktatora poručio je učenicima i nastavnicima iz susjednih država: „Srbija je vaša kuća, baš kao što je i moja i kuća svih nas”.

“Dočekujem vas raširenih ruku i sa velikim ponosom što ste ovde danas da zajedno proslavimo ono što nas čini jednim – našu ljubav prema našem narodu i našoj otadžbini“, rekao je Vučić obraćajući se djeci iz bh. entiteta Republika Srpska i Crne Gore.

Nije li otadžbina te djece Bosna i Hercegovina i Crna Gora? Osim ako se Vučiću i arhitektima srpskog sveta živo fućka za ove dvije zemlje i osim ako ih on ne tretira kao svoju, čitaj srpsku teritoriju? A to je u potpunosti tako!

Zamislite djecu iz Sandžaka npr. kako im član Predsjedništva BiH Komšić ili Bećirović, nebitno je, kazuje:

BiH je vaša kuća! Baš kao što je i moja kuća i kuća svih nas. Dočekujemo vas raširenih ruku i sa velikim ponosom što ste ovdje danas da zajedno proslavimo ono što nas čini jednim – našu ljubav prema našem narodu i našoj otadžbini“???

Godinama ne bi ostali živi od kojekakvih sumanutih, somnambulnih histerika koji pričaju o BiH kao “islamskoj državi“ i “zelenoj transverzali na Balkanu“.

Ovako?

Ovako ujeo vuk magarca, preciznije stvorio Vučić podlogu za mobilizaciju novog kontingenta mladog srpskog mesa koje već sada može imati dvojno državljanstvo, a nakon toga i obuku u Vojsci Srbije i eto ga. Imali bi faktički srpske regrute u BiH.

Posla posla gotovo.

Bursać: Pokojni Milorad Dodik!

Bursać: Pokojni Milorad Dodik!

Prava djeteta, šta to bješe?

O faktu da se ovdje krše prava djece i da se djeca koriste kao scenografija velikosrpskog nacionalizma ne treba trošiti riječi. Osim možda opet kazati-ujeo vuk magare. Na žalost.

O faktu broj dva, koji kaže da mladi Srbi iz RS-a i Crne Gore, već odavno ratuju na strani Rusije u ruskim formacijama na ukrajinskom ratištu, opet ne treba trošiti suvišne riječi, jer lokalne vlasti samo sliježu ramenima, a u RS-u su isti ti vojnici doživljeni kao heroji.

Samo se pitam, onako javno, šta će biti kad se iz npr. Banjaluke, Trebinja, Laktaša, Prijedora budu pravili ispraćaji regruta koji će služiti Vojsku Srbija u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu? Državljanstvo, ponavljam, već imaju.

A imaće se kad i kajati BiH vlati što ne rade svoj posao i što se ponašaju submisivno, reaktivno i diletantski. Da, Srbija pravi srpski svet i to ne krije. Da, Hrvatska ima pretenzije prema dijelu BiH teritorije koji bi za početak da bude treći entitet.

A šta radi Bosna i Hercegovina??? Sama sebi podmeće nogu izmišljenim pričama o islamskoj državi! Bravo majstori!

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu".

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije