Bursać: Moskva i Beograd ozbiljno planiraju rat na Balkanu!

Radiosarajevo.ba
Bursać: Moskva i Beograd ozbiljno planiraju rat na Balkanu!
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Dragan Bursać

"Poslanici NS RS-a danas su usvojili deklaraciju o proglašenju nezavisnosti. U prekidu je saobraćaj na međuentitetskim administrativnim crtama. Dobrovoljci iz Srbije već prelaze Drinu. Pale su prve žrtve, počinje rat. Pa pitam Međunarodnu zajednicu, šta će biti ako za koji mjesec ovo bude jedini mogući scenario ili možda "najbolji od svih loših scenarija"?

"Moskva pokušava "da otvori novi front na Balkanu", ali da bi to postigla ne mora da šalje svoju vojsku u region", naveli su tokom marta 2024. Ivana Stradner i Mark Montgomery iz Fondacije za odbranu demokratije u analizi za Wall Street Journal. Pri tome su upozorili da "Rusija treba samo da se osloni na Srbiju u podsticanju nasilja i nestabilnosti, računajući na to da će NATO posustati". 

Rusija ima srpsku vojsku pod svojom komandom

Neko će kazati, sa punim pravom, dobro su progledali na oba oka! Naime, ono što se dešava na Zapadnom Balkanu, od četničke kontrarevolucije u Crnoj Gori iz avgusta 2020, do nas predstavlja najbrutalnije miješanje Ruske Federacije, što direktno, što preko svojih proxija (Srbije) u unutarnje stvari drugih država i narušavanje ionako krhke stabilnosti, prije svega u BiH i Crnoj Gori.

Sve veća podrška: Još jedna zemlja objavila da je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Sve veća podrška: Još jedna zemlja objavila da je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Piše: Dragan Bursać za portal Radiosarajevo.ba

U analizama Ivane Strander i Marka Montgomeryja treba primijetiti jednu jako, jako važnu stvar, a to je, citiram "Rusija ne mora niti slati svoju vojsku" na Zapadni Balkan. I apsolutno su u pravu!

Za one koji ne znaju, vojni budžet Srbije je zbirno duplo veći od vojnih budžeta susjednih država. Da dobro ste pročitali. A da li znate da je, primjerice, budžet za odbranu BiH koja je ionako razjedinjena 210 miliona dolara, a budžet Srbije 1.5 milijardi dolara, što je bezmalo osam puta više?

Ako k tome uzmemo u obzir de je četničkom kontrarevolucijom iz avgusta 2020. Crna Gora došla pod direktnu ingerenciju Srbije iako je u NATO paktu i ako znamo da prvi čovjek Skupštine Crne Gore, četnički vojvoda Andrija Mandić javno govori kako se ta država treba "iščlaniti" iz ove vojne organizacije, stvar je daleko od naivne i spekulativne.

Tragično je očekivana.

I onda je Rusiji, zaokupljenoj uništavanjem Ukrajine ostalo samo da podgrijava velikosrpske apetite i da pusti tu istu Srbiju da se kao njen vjerni sluga samostalno naoružava (pročitati o Vučićevoj kupovini francuskih borbenih aviona Rafal), pa da ima vojnog poslušnika na Balkanu, koji može početi bilo kad, u njeno ime regionalni osvajački rat.

A da je to tako i da se Srbija okrenula ekspanziji, a ne nikako nekakvoj mirnoj kohabitaciji svjedoče i događaji iz Banjske na Kosovu kad su oficijelne srbijanske trupe i regularne jedinice pod komandom lokalnih srpskih kriminalaca izvele terorističku akciju na tlu susjedne države.

Kako ruska propaganda opasno raspiruje tenzije u BiH i regiji zbog Rezolucije o Srebrenice

Kako ruska propaganda opasno raspiruje tenzije u BiH i regiji zbog Rezolucije o Srebrenice

O Miloradu Dodiku, Putinovom pijunu i pismonoši, koji aktivno sudjeluje na vojnim vježbama srbijanskih jedinica, sve sa ruskim uputstvima ne treba trošiti riječi-tek je dovoljno kazati da bi on bio najsretniji čovjek na Balkanu, ako bi došlo do fizičke, vojne eskalacije. Jer, a i to znate, on je već usvojio set zakona (izbori, referendum, poslanički imunitet), kojim bi disolucija bila izvedena za par sati.

A BiH nikako ne ide u prilog poprilično metiljava politika navodno građanskih partija u Sarajevu, pogotovo ako znamo da je i prvi čovjek SDP-a Nermin Nikšić kazao da BiH nema (sad) kapaciteta da se obračuna sa eventualnim separatistima.

Ruske fabrike laži i trovačka kuhinja

Na sve ovo, a biće riječi dalje u tekstu, treba ukazati na toksičnu propagandu dvije ruske medijske fabrike laži, RT (Russia Today) i Sputnjika koji svojim trovačkim tekstovima, lažnim vijestima i salvama uvreda i provokacija zapravo dovode region do tačke ključanja.

Sve je isto kao 1992.

Kolege sa Radiosarajevo.ba su izabrale samo neke od naslova ovih medijskih trovačnica u kontekstu širenja mržnje i negiranje nacrta najnovije Rezolucije o genocidu, koje ove dvije medijske kuće sustavno provode pojačanim djelovanjem.

Bursać: Kad ćemo uspravni ispod zvijezda prošetati glavnom srebreničkom ulicom Nine Ćatića?

Bursać: Kad ćemo uspravni ispod zvijezda prošetati glavnom srebreničkom ulicom Nine Ćatića?

"Vučić obećao borbu: Nećemo dati da srpski narod okarakterišu kao najgori na svetu" (14.04.); „Dačić: Usvajanje Rezolucije o Srebrenici otvorilo bi Pandorinu kutiju" (13.04.); „Stevandić: Rezolucija o Srebrenici demonstracija novog kršenja međunarodnog prava"; „Dačić o podnošenju rezolucije: Kako sada živeti sa nekim koga označavate genocidnim" (11.04.); „Dačić: Protivimo se tome da se jedino srpski narod definiše kao genocidni" (11.04.);  „Dodik: BiH ne može preživeti ovu podvalu u vezi sa Srebrenicom" (09.04.); „Narodna stranka: Neophodno nacionalno jedinstvo protiv rezolucije o Srebrenici" (09.04.); „Može li Vuk Jeremić da pomogne Srbima da izbegnu žig genocida u Njujorku" (08.04.); „Dodik: Postoje ozbiljni dokazi da je Srebrenica bila dogovor Izetbegovića i Klintona" (06.04.); „Šta otkrivaju detalji spremnog teksta: Precizan i tempiran plan za satanizaciju Srba"; „Šta otkrivaju detalji spremnog teksta: Precizan i tempiran plan za satanizaciju Srba" (02.04.);

Kada ovako iščitate naslove, jasno vam je da oni opasno liče na one iz srbijanske štampe u periodu 1990-1992. Također vam je jasno da je ovaj put ulogu famozne JNA zauzela ili Vojska Srbije ili u drugom slučaju Ruska armija. 

Šta vam liči na Moldaviju?

To se, nažalost onda posve logično, poklapa s nedavnim navodima Jamesa Stavridisa, umirovljenog zapovjednika NATO-a u Europi, koji je u svojoj kolumni za Bloomberg upozorio da ruski predsjednik Vladimir Putin „širi propagandu i podgrijava vjerske sukobe na Kosovu i u Bosni i Hercegovini da bi NATO odvukao na drugi front, dalje od Ukrajine". Kao i s ranijim upozorenjima Volodimira Zelenskog, ukrajinskog predsjednika, da će Rusija "učiniti sve da destabilizira Balkan".

"Rusija bi mogla stvoriti nove krize na Balkanu i u Moldaviji kako bi skrenula pažnju svijeta s rata u Ukrajini", rekao je ukrajinski predsjednik 15. novembra 2023., a sve je ponovio nedavno u Tirani. 

Kako je Amerika sačuvala sjećanje na genocid u Srebrenici

Kako je Amerika sačuvala sjećanje na genocid u Srebrenici

Ako znamo da već sada u dijelovima separatističkih oblasti u Moldaviji (Transdnjistrija) patroliraju ruski vojnici koji su čak i carinici i policajci na graničnim linijama ove podijeljene zemlje, jasno vam je da se takav scenario priželjkuje prije svega u BiH.

Jedan scenario

Pa onda sasvim jasno, ali i otrježnjujuće zvuče riječi Dr. Emira Hadžikadunića, za Radiosarajevo.ba sa početka ove godine kada je pokušao da opiše scenarij secesije:

"Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske danas su usvojili deklaraciju o proglašenju nezavisnosti. Prihvatili su zakone o prenosu svih nadležnosti sa nivoa Bosne i Hercegovine na nivo RS-a. Predsjednik novoproglašene i odmetnute Republike Milorad Dodik postrojio je pripadnike Trećeg pješadijskog puka (OS BiH). Vojnici su demonstrativno skinuli oznake Oružanih snaga BiH sa desnog revera. Državnu graničnu službu BiH na Drini zamijenili su graničari RS-a. Predstavnici iz RS-a napustili su sudske, obavještajne i druge institucije BiH.U prekidu je saobraćaj na međuentitetskim administrativnim crtama. Dobrovoljci iz Srbije već prelaze Drinu. Vlada Srbije održava sjednicu Vijeća nacionalne sigurnosti. Aleksandar Vučić citira dijelove iz Strategije odbrane, koju je vlada Srbije usvojila 2019., a koja naglašava brigu za srpski narod izvan granica Srbije. S ponosom naglašava da je vojni budžet Srbije dva puta veći od vojnog budžeta pet susjednih država zajedno - Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova, Crne Gore, i Sjeverne Makedonije. Očekuju se prve reakcije međunarodne zajednice. Mnogi u BiH ističu da neće biti mirnog razlaza, pale su prve žrtve, počinje rat."

Sav je problem formalno-logičke prirode i naše loše percepcije. 

Naime, ovaj scenarij se prije par godina činio nemoguć, prije samo godinu dana malo moguć, u januaru se o njemu polemisalo, danas je-onako, pola-pola. 

Pa se pitam ja, a pitam i Međunarodnu zajednicu, šta će biti ako za koji mjesec ovo bude jedini mogući scenario ili možda "najbolji od svih loših scenarija"?

Ili da to preformulišem ovako-hoće li svijet i domaća politika zbog nezamjeranja Moskvi i Beogradu čekati da nam se desi proljeće 1992? 

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu".

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije