Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

Radiosarajevo.ba
Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!
Foto: Dragan Bursać / Džamija Arnaudija, suza na licu Banjaluke

“Arnaudiju koliko god se izmicali, gledate odozdo. Ne možete je obuhvatiti pogledom i biti u ravni sa njom. Uvijek ste dole, a ona, nebo i Bog gore. I zato morate doći u Banjaluku, malo sa sobom uživati u šutnji i pustiti da vas ovaj spomenik kulture i kuća Boga opčini!“

Piše: Dragan Bursać, za portal Radiosarajevo.ba

Zvanična informacija kaže da će svečano otvorenje Arnaudija džamije u Banjaluci početi 7. maja u 11 sati, a organizatori očekuju da će ovom događaju prisustvovati više hiljada ljudi, dok će oni koji ne budu prisustvovali moći gledati direktan prenos na BHRT-u i BIR TV-u.

Sramotno: Konzulica BiH zabranila obilježavanje godišnjice srebreničkog genocida u Stuttgartu

Sramotno: Konzulica BiH zabranila obilježavanje godišnjice srebreničkog genocida u Stuttgartu

Arnaudija, ljepotica iz nekih viših svjetova

A povijest, ona najmračnija nam pripovijeda da su velikosrpski nacionalisti u noći 7. maja 1993. digli u zrak Arnaudiju, jednu od banjalučkih ljepotica-džamija, spomenik svjetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a i velelepni objekat koji je sagradio jedan od potpisnika Ferhad-pašine vakufname, ministar finansija Bosanskog pašaluka – defterdar Hasan efendija još  tamo daleke 1595.

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

Kada dođete u Banjaluku, stari Banjalučani će vas prvo odvesti do Ferhadije, kojoj se htjeli-ne htjeli morate diviti, a onda će samo bolje prijatelje uhvatiti nježno za ruku i povesti put Arnaudije. Jer je Arnaudija, “samo naša“, “čaršijska“. Aranudija je ona ljepotica čije konture premašuju ljepotu ovog svijeta i ukazuje nam na postojanje nekih drugih, viših svjetova.

Počašćeni putnik-namjernik će se zahvaliti dobrom domaćinu, a onda će sam pustiti oko da mu uživa u spojevima munare sa nebesima, u igri oblaka sa kupolom, u sjenkama koje miluju njene zidove.

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba! 

A još ako je maj, pa miris lipa iz aleje omami promatrača, stvara se jedan poseban osjećaj.

A taj osjećaj nije zemaljski. On nadilazi ovaj svijet.

Džamija Arnaudija, suza na licu Banjaluke
Foto: Dragan Bursać: Džamija Arnaudija, suza na licu Banjaluke

Ona je uvijek gore

I ubice, koje su pokušale ubiti Arnaudiju nisu samo ustale protiv islama, ustale su protiv ljepote kao takve, ustale su protiv estetike, protiv bella figure, protiv onoga što nas čini bićima bliskim Bogu.

Ima tu još jedna zanimljiva stvar, vidjećete kad dođete, Arnaudiju koliko god se izmicali, gledate odozdo. Ne možete je obuhvatiti pogledom i biti u ravni sa njom. Uvijek ste dole, a ona, nebo i Bog gore. Pa se takva čini veće i gordija nego što jeste, čini se kao sura planinska djevojka, koja držanjem tijela pokazuje da je iznad ovih svjetova.

Arnaudija, morate doći, malo sa sobom uživati u šutnji i pustiti da vas ovaj spomenik kulture i kuća Boga opčini!

Dragan Bursać: Srbija sastavlja ratni kabinet vlade?

Dragan Bursać: Srbija sastavlja ratni kabinet vlade?

Izložba koja se mora posjetiti u haremu džamije

A kad ste tu, morate pogledati izložbu „Banjalučke džamije“, autora Ruhulaha Hodžića i mr. Mehe Manjge u haremu Arnaudija džamije, a koja se održava a u okviru manifestacije „Dani džemata i džamija“,i koju organizira Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Džamija Arnaudija, suza na licu Banjaluke
Foto: Dragan Bursać: Džamija Arnaudija, suza na licu Banjaluke

Da vas podsjetim, Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu svake godine je na prigodan način uključena u obilježavanje 7 maja - Dana džamija. Tako je i ove godine izložba„Banjalučke džamije“, koju su priredili uposlenici Biblioteke, dio tradicionalne manifestacije povodom Dana džamija.

Na izložbi su predstavljeni paneli koji imaju za cilj da osvijetle veliku povijest džamija u Banjoj Luci, njihovu monumentalnu, umjetničku i arhitektonsku vrijednost, ali i značaj njihove obnove za očuvanje bosanskohercegovačke kulturne baštine.

I tako-od 7. maja 1993. godine kada su monstrumi uništili ili bolje kazano kada su pokušali uništiti dvije ponajljepše sestrice, Ferhadiju i Arnaudiju, stigli smo do 7. maja 2024. kada konačno ustaje i Arnaudija, kada se podiže da prkosi laži, zlobi, ružnoći, površnosti i primitivizmu.

A svaki epitet kojim obasipamo Arnaudiju mali je odista u poređenju sa njom, sa onim doživljajem koji ćete osjetiti, obećavam vam, kad je vidite.

I zato dođite 7. maja da svi zajedno prisustvujemo otvaranju nečega tako mladog, a tako drevnog, što je odavno ljepotom, dobrotom, mirom i harmonijom nadišlo sve nas.

Arnaudija, dovoljno je.

Uhvatiće vas neki stari Banjalučanin za ruku i odvesti do najbolje čuvane ljepotice u Krajini.

Zaljubićete se, obećavam!

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu".

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije