Azra Zornić: Bosanski toranj u Briselu

9
Radiosarajevo.ba
Azra Zornić: Bosanski toranj u Briselu
Foto: Privatni album / Bosanski toranj u Briselu

U vrijeme održavanja Evropskog samita 2023. u Briselu je postavljena umjetnička instalacija pod nazivom „Bosanski toranj” kao snažna poruka učesnicima Samita, ali i cijeloj političkoj Europi, o hiljadugodišnjem postojanju Bosne kao jedne od najstarijih država u srcu Starog kontinenta.

Ovaj grandiozni podsjetnik je djelo bosanskih aktivista okupljenih u organizaciju ASBL Gratiartis sa sjedištem u Briselu.

Piše: Azra Zornić za Radiosarajevo.ba

Samit se održava 23. i 24. marta, a instalacija će biti postavljena od 22. do 26. marta na kružnom toku Schuman te ponovo u periodu od 5. do 8. aprila na lokaciji ispred zgrade Evropske komisije i Vijeća Evrope, ovaj put uz retrospektivnu izložbu pod nazivom „Pod vedrim nebom”, kao upečatljiv podsjetnik na događaje iz 1992. i početak agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Nastanak ideje o Bosanskom tornju kao simbolu otpora fašističkim i retrogradnim politikama, u i prema Bosni i Hercegovini vezan je za sada već kontinuirane agresivne i secesionističke izjave Milorada Dodika i tim povodom održane proteste 10. januara prošle godine. Tada je sasvim spontano i nastala inicijativa „World for Bosnia and Herzegovina” („Svijet za Bosnu i Hercegovinu“) podržana u više od 30 gradova širom svijeta.

Nažalost, ove aktivnosti bosanskohercegovačke dijaspore nisu prikladno podržane od strane aktivista i građana koji žive u domovini.

Bosanski toranj u Briselu
Foto: Privatni album : Bosanski toranj u Briselu

Aktivisti diljem svijeta, iseljenici i simpatizeri ideje konačne demokratizacije Bosne i Hercegovine i njenog oslobađanja od okova fašizma koji je u nekom novom ruhu nastoji pokoriti, nisu time obeshrabreni.

Ipak, osjećaju da bi građani Bosne i Hercegovine koji na svojoj koži najviše osjete cijenu etnonacionalizama dali toj borbi dodatni zamah ako bi se i sami više počeli suprotstavljati oportunizmu i letargiji u koju su višedecenijskim iscrpljivanjem podmuklo uvedeni i time podržali i ovakve aktivnosti naše dijaspore koja osjeća da se uz podršku probranih predstavnika internacionalne zajednice mora boriti za bolje sutra svih građana BiH.

Ma koliko građani propuštaju da ispolje nezadovoljstvo političkom situacijom u zemlji i kvalitetom i standardom života, istina je da to nezadovoljstvo postoji.

* * *

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije