Adis Arapović o elektronskim medijima, zakonu i lažnim vijestima

0
Radiosarajevo.ba
Adis Arapović o elektronskim medijima, zakonu i lažnim vijestima
FOTO: Facebook / Mediji

Adis Arapović, federalni zastupnik, govorio je o važnom skupu o medijima koji je održan u organizaciji Vijeća Evrope u BiH, ali i o anonimnim portalima, te neophodnosti zakonske regulative.

Njegov post prenosimo u cjelosti.

"Važan skup o medijima ovog vikenda u organizaciji Vijeća Evrope u BiH. Neuređen digitalni prostor izrodio je potpunu anarhiju i teror novih medija.

Anonimni portali na našem jeziku, bez impresuma, urednika, vlasnika, novinara, adrese ili kontakt telefona, gotovo da pariraju informativnim portalima s poznatim vlasnikom, glavnim urednikom, odgovornim novinarima i desetinama vrijednih uposlenika. Onima koji rade za platu i plaćaju porez. Koji nose slavu i teret napisane riječi.

S druge strane su anonimni portali. Rafinirano zlo. Njima u pravilu upravljaju opskurni bezimeni trolovi i botovi, priučena piskarala, hronično nepismeni, najčešće plaćeni prljavim novcem para-političkih centara moći, nerjetko (lažnim) informacijama filovani od stranačkih, obavještajnih, policijskih ili pravosudnih krtica.

Osmišljeni su kao odredi za medijsko sakaćenje njima nepoželjnih pojedinaca, grupa, kompanija ili čak stranaka. Psihopate koji preko državnih pozicija i resursa, koruptivno finansiraju i svjesno kreiraju društvo bezakonja, straha i nepravde. Imaju jedan bitan zadatak – ukloniti svaku prijetnju, po svaku cijenu, vlastitoj poziciji moći i političko-poslovnom kartelu koji ih sponzorira.

On-line inkvizicija, nevidljiva iskompleksirana rulja čija su meta uglavnom istaknuti pojedinci u društvenom životu, nauci, medijima, politici, biznisu, ostvareni ljudi s dignitetom, žene s karijerama, omladina s ambicijama – sve ono što oni i njihovi mentori nisu.

Takođe, ogromni broj lažnih profila (osoba) na društvenim mrežama, primarno Facebooku, forumima i portalskim komentarima prave neizdrživu atmosferu mržnje, nasilja, širenja straha i lažnih vijesti, a sve s namjerom da o bitnim društvenim pitanjima razmišlja što manji broj građana i da se ne bave stvarnim problemima. Ili najjednostavnije - da ne pitaju za odgovornost političare, ministre, direktore, te vlasnike ili mentore lažnih medija.

Na koncu, da ne očekuju bolje, da ne traže promjenu, da ne glasaju na izborima, te da time kartel održe na životu.

Uskoro počinje izborna kampanja kada će on-line nasilje eksplodirati kao nikada do sada, kada će nekontrolirani on-line forumi, Facebook ratišta i bezimeni autori septičkih portala pokušati oblikovati javno mišljenje, ne bi li time svojim izbornim kandidatima omogućili (grado)načelničke i vijećničke pozicije, svojim mentorima fotelje uticaja na raspodjelu javnog novca, radnih mjesta i drugih javnih dobara, a sebi prljavu kovertiranu nadnicu.
Rješenje postoji.

Država Bosna i Hercegovina hitno mora donijeti Zakon o elektronskim medijima (vlasništvu i društvenoj odgovornosti novih medija). Agresija elektronskih medija i on-line teror koji svakodnevno živimo moraju biti obuzdani, a odgovornost mora dobiti ime i prezime. On-line nasilje sve je prisutnije i nad djecom ili među djecom, a to postaje posebno bolna tema...", napisao je Arapović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije