Art forum: Ambasadori su ostavili pečat, zaslužili su Šestoaprilsku nagradu

Radiosarajevo.ba
Art forum: Ambasadori su ostavili pečat, zaslužili su Šestoaprilsku nagradu

Nakon današnje odluke Gradskog vijeća Sarajeva da Šestoaprilku nagradu dobiju Emir Hadžihafizbegović i Ismet Gavrankapetanović, saopćenjem za javnost se oglasilo Udruženje muzičkih aktivnosti "Art-forum" u kojem obrazlažu zašto su nagradu trebali dobiti bivši članovi grupe "Ambasadori".

"Ambasadori, odnosno četiri pjevača koji su prošli kroz Ambasadore, Zdravko Čolić, Ismeta Dervoz, Jasna Gospić i Hari Varešanović u sebi utjelovljuju sve ono što predstavlja sarajevska pop-rock scena, a ujedno svojim radom i djelovanjem potvrđuju kontinuitet i vitalnost te scene.

Izuzetno je značajno da nagradu za kulturno umjetničko stvaralaštvo dobije neko iz miljea pop-rock muzike jer time se nagrada dodjeljuje ne samo određenom pojedincu ili pojedincima nego se potvrđuje značaj te vrste stvaralaštva za ugled i rejting koji je Sarajevo, zahvaljujući i takvim stvaraocima, steklo u cijelom regionu", navodi se u saopćenju Art foruma.

Dalje se navodi kako su Ambasadori kao grupa koja je svoj umjetnički i estradni rad otpočela krajem šeste decenije prošloga vijeka, sigurno zaslužili mjesto u historiji i status jednog od rodonačelnika ovdašnje scene.

"A pogotovo sva četiri pjevača koji su prošli kroz ovu grupu su i u svom daljem radu ostavili nemjerljiv doprinos. I, bez obzira gdje živjeli, nikada nisu prekidali svoju vezu sa Sarajevom.

Svi su učestvovali i sa Ambasadorima i kao solisti na festivalu „Vaš šlager sezone“, najsarajevskijem muzičkom okupljanju, a Čolić, Dervoz i Varešanović su i pobjeđivali, dok je Jasna Gospić baš na tom festivalu otpjevala neke od najljepših svojih pjesama, a dovoljno je pomenuti samo pjesmu Dođi u 5 do 5.

Predstavljali su Bosnu i Hercegovinu, a ranije Jugoslaviju na „Pjesmi Eurovizije“. Zdravko Čolić 1973. godine sa pjesmom „Gori vatra“, Ismeta Dervoz sa „Ambasadorima“ 1976. godine sa pjesmom „Ne mogu sakriti svoju bol“, a Hari Varešanović 2006. godine sa pjesmom „Lejla“. Ismeta Dervoz je bila dio „eurovizijske“ ekipe i u drugim ulogama, bilo kao
prateći vokal, bilo kao šef delegacije.

U mnogim navratima i u najteže vrijeme ratnih godina kada se potrudila da Bosna i Hercegovina ostane upisana na mapi evropskih muzičkih zbivanja.

Sva četiri pjevača „Ambasadora“ su u pravom smislu te riječi bili ambasadori Sarajeva širom svijeta. Na svim kontinentima su punili koncertne dvorane i pronosili ime i slavu grada u kojem su rođeni i u kojem su počeli tu veličanstvenu karijeru. Saberemo li tiraže njihovih dosadašnjih izdanja doći ćemo do brojke od nekoliko desetaka miliona. Saberemo li
posjetioce svih njihovih koncerata u prebogatim karijerima broj neće biti ništa manji.

Sarajevo i Bosna i Hercegovina su prisutni i u njihovom stvaralaštvu i to i posredno i neposredno. Počevši od pjesme Zemljo moja i Sarajevo će biti koje je izvodila Ismeta Dervoz, pa preko Čolićevih Na adresi piše i Sarajevo, preko Harijeve Golubice pa sve do Jasne Gospić i pjesme Sarajevo meni putuje.

Smatramo da se radi o ljudima sa respektabilnim karijerama, o osobama koje su značajno doprinjele afirmaciji Sarajeva, o stvaraocima koji su značajno obogatili naše kulturno-umjetničko nasljeđe i na kraju, ali ne najmanje važno, o našim sugrađanima čiji rad predstavlja čak i značajan turistički potencijal Sarajeva. Zato smatramo da im treba dodijeliti
ovu nagradu kao krunu njihove dosadašnje karijere i kao trajni zalog veze između njih i grada u kojem su rođeni i kojem su poklonili najbolje godine svojih života", navodi se na kraju saopćenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije