Želite jesti manje? Evo kako da prevarite svoj mozak!

Radiosarajevo.ba
Želite jesti manje? Evo kako da prevarite svoj mozak!


Jeste li znali da se samo 100 kalorija više dnevno za jednu godinu može pretvoriti u preko 5 kg viška?

Ukoliko ne želite da vam se ovo (u neznanju) desi, generalna preporuka stručnjaka jeste da se obroci jedu iz manjih posuda. Osobe koje jedu iz većih posuda i tanjira redovno konzumiraju veću količinu hrane.

Pretpostavljalo se da je jedini razlog za to ograničenje koje manja posuda pruža, te da dopuna budi grižnju savjesti ili osjećaj stida zbog kojeg se ona izbjegava, međutim, novija istraživanja pokazuju da je u pitanju nešto drugo – optička varka zbog koje nam se čini da smo sipali više hrane nego što smo planirali u manji tanjir, odnosno manje hrane u veći.


Ukoliko pogledate dva crna kruga na slici može vam se učiniti da je desni nešto veći, iako nije - iste su veličine. U pitanju je Delboeufova iluzija. Ukoliko tamniji krug sa slike zamijenite hranom, a svjetliji posuđem, shvatit ćete da vam ista količina hrane može djelovati premalo ili previše samo na osnovu veličine tanjira u kojem ste je poslužili.

Jedna studija pokazala je da je prelazak sa tanjira obima 30 cm na onaj obima 25 cm imao za posljedicu čak 22% manji unos kalorija za vrijeme obroka, piše Trkac.net.

A pogledajte sada kako to izgleda u stvarnosti. Da li biste na prvi pogled rekli kako se radi o identičnoj porciji hrane na ova dva tanjira?

Klasična optička iluzija kojom ćete prevariti svoj mozak

Dakle - jedite iz manjeg tanjira!

Prilikom služenja hrane, u nama postoji procjena koja količina nam je zapravo potrebna. Ta procjena zavisi od velikog broja faktora kao što su prethodna iskustva, osjećaj gladi, želja da smršamo itd. Međutim, i veličina tanjira utječe na našu percepciju te količine. Što je tanjir veći, količina koju smo odredili izgleda manja i imamo običaj da sipamo više hrane nego što nam je potrebno. I obrnuto, što je tanjir manji, imamo običaj da sipamo manje nego što smo procijenili.

No, ovo nije sve - postoji još jedan način da ne unosite previše hrane bez obzira na veličinu tanjira.

Svijetla hrana iz tamnog, a tamna iz svijetlog tanjira

Ovo je također posljedica Delboeufove iluzije. Ako je kontrast između posude i hrane koja se u njoj služi veći, efekat će oslabiti i porcija će izgledati bogatija u većem tanjiru nego ukoliko je kontrast manji.

Razlog za ovo je taj što kada je tanjir slične boje kao i hrana u njemu, ona se jednostavno 'utapa' u njega i daje utisak da je ima mnogo manje nego što je zaista slučaj. I obrnuto, ukoliko je kontrast između hrane i posude veliki, ona će doći do izražaja i činit će se da je ima više.


U praktičnom smislu, sve ovo može imati višestruku primjenu. Ne samo da bojom i veličinom tanjira možete ograničiti količinu hrane kojom ne želite da se preforsirate, te također možete utjecati i na to da se više hranite onom vrstom hrane koja je dobra za vas – voćem, povrćem i sl.

Dobra stvar je da se sve dešava na podsvjesnom nivou. Dok jedete, zapravo i ne razmišljate o tome da činite neki napor kako biste jeli manje. Ne razmišljate o boji hrane i tanjira, o njegovoj veličini, njihovom odnosu…

Jednostavno, sipate onoliko koliko mislite da vam je potrebno, a Delboeufova iluzija čini sve ostalo za vas!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije