Većina britanskih doktora pacijentima daje placebo

Radiosarajevo.ba
Većina britanskih doktora pacijentima daje placebo

 
Čak 97 posto od 783 ispitana britanska doktora opće medicine je izjavilo kako je dalo placebo najmanje jednom svom pacijentu, prenose mediji. Oko 10 posto ispitanika je pacijentima dalo tabletu šećera ili injekciju slane otopine, a oko 10 posto ih je izjavilo kako to čini najmanje jednom sedmično.

Istraživači sa Univerziteta u Oxfordu i Southamptonu dodaju kako se doktori placebom najčešće koriste jer njihovi pacijenti zahtijevaju bilo kakvu terapiju.

Neke ranije studije su pokazale kako placebo može dovesti do poboljšanja simptoma čak i kod pacijenata koji znaju da nisu dobili pravi lijek. Uz to, placebo efekt nije ograničen samo na lijekove - utvrđeno je i kako lažna akupunktura može dovesti do ublažavanja glavobolje.

Učinak placeba je najizraženiji u tretiranju bolova, a na uspjeh' terapije', mogu utjecati veličina i boja 'lijekova', dodaju istraživači.

Placebo (iz latinskog placere = svidjeti se) je u strogom smislu lažni proizvod, koji ne sadrži ljekovite tvari s farmakološkim učinkom. Za razliku od placeba lijekovi koji sadrže ljekovite tvari nazivaju se verumi.

Placebo učinak opisuje situaciju kada je pacijent uvjeren da lijek kojeg koristi ima blagotvoran učinak, iako lijek koji može biti i u obliku tableta sadrži samo šećer (npr. laktozu), a lijek za ubrizgavanje samo fiziološke otopine itd...

Placebo je stoga lijek koji se koristi za sugestivan učinak na liječenje.

Moć podsvijesti je čudo!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije