Stručnjaci otkrivaju kako ponovo zaspati nakon što ste se probudili tokom noći

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci otkrivaju kako ponovo zaspati nakon što ste se probudili tokom noći
Foto: Pexels / Ilustracija

Ako se često budite usred noći i ne možete lako zaspati, ovi savjeti stručnjaka će vam pomoći.

A ako ste puno normalan spavač i nemate paralizu sna, nego se samo probudite usred noći, onda ne brinite jer postoje rješenja za vas.

Prema Headspaceu noćna nesanica pogađa čak 35 posto populacije barem nekoliko puta sedmično.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

"Nesanica je ozbiljan posao - može povećati rizik od moždanog udara, pretilosti, depresije i mnoštva drugih stanja", nastavlja Headspace.

No, to nije razlog za brigu jer stručnjakinja za spavanje iz San Francisca i glavni izvršni direktor LumosTecha, dr. Biquan Luo ima nekoliko savjeta i trikova kada ležite budni i razmišljate hoćete li jednostavno pogledati još jednu epizodu serije ili pogasiti sve uređaje oko sebe i natjerati se da zaspete.

Evo šta se događa s vašim tijelom nakon samo jedne neprospavane noći

Evo šta se događa s vašim tijelom nakon samo jedne neprospavane noći

Stručnjakinja savjetuje da ne posežete za svojim telefonom, laptopom ili daljinskim upravljačem za TV, te da ne gledate koliko je sati, jer, kako kaže, provjeravanje vremena može povećati stres i otežati spavanje.

"Osim toga, ako vrijeme provjeravate na svom telefonu, sadržaj telefona može biti previše stimulativan, što vas dodatno sprečava da se opustite i zaspite", dodala je.

Umjesto toga, pokušajte ostati u krevetu, možda isprobajte neke vježbe disanja da se malo opustite ili čak možete isprobati bijeli šum koji će vas dovesti u zonu sna.

Također napominje da ako ne možete ponovno zaspati u roku od 10 do 15 minuta, trebate ustati i pronaći tiho i udobno mjesto u kući da radite nešto poput čitanja knjige ili nečeg drugog umirujućeg. Sve to kako biste se još malo umorili prije nego što se vratite u krevet.

Zašto se budimo usred noći?

Luo objašnjava da našim snom upravljaju dva ključna faktora.

"Rano noću, pritisak spavanja, potreba našeg tijela za odmorom, pomaže nam da zaspimo", kaže stručnjakinja.

"Kasnije tokom noći, naš unutarnji sat, poznat kao cirkadijalni signal, igra ključnu ulogu u održavanju sna."

Ono što može poći po zlu je ako pritisak spavanja nestane prije nego što sljedeći ciklus ima vremena 'potpuno proraditi'.

Dakle, ako se neprestano budite usred noći, onda biste vjerovatno trebali pogledati svoj unutarnji sat.

Nacionalni institut za srce, pluća i krv preporučuje pridržavanje redovne rutine odlaska na spavanje, spavanje na hladnom, tihom mjestu i pridržavanje redovnog rasporeda obroka.

Preskakanje kofeina prije odlaska u krevet također može zaista pomoći, redovno vježbanje i izbjegavanje dnevnog drijemanja, piše Unilad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije