Vježbe za mališane / Romobil baš i nije toliko dobar za razvoj djeteta - evo zašto

05. 05. 2020. u 17:54:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Ublažena ograničenja kretanja u FBiH daju priliku roditeljima i djeci da makar tri pusta sedmično provedu vrijeme na čistom zraku. Ipak, obzirom da su djeca još uvijek zatvorena četiri dana u sedmici, mi nastavljamo sa serijom treninga, koje za vas kreiramo u saradnji sa Adnanom Maljevićem, stručnjakom za kvalitetno kretanje i zdravo vježbanje. Na kraju video treninga predstavit ćemo i jednu igricu koordinacije i koncentracije za cijelu porodicu, zato pogledajte video do kraja. Ali prije toga, zanimljivi razgovor s našim stručnjakom za zdravo kretanje. 

Radiosarajevo.ba: Sada kad djeca mogu tri puta sedmično izlaziti van, koje biste aktivnosti predložili?

Maljević: Kada je u pitanju aktivnost djece na otvorenom prostoru, gotovo da nema nikakvih posebnih ograničenja. Kažemo gotovo da nema, jer ipak moramo voditi računa o sigurnosti (da djeca ne rade stvari zbog kojih bi se mogla ozbiljnije povrijediti), kao i o tome da te aktivnostima ne utiču negativno na optimalni razvoj djeteta, kao i o spospobnostima djeteta.. Znamo da su djeca avanturističkog duha, da vole da ispituju, i da to povremeno dovodi i do opasnih situacija, koje rezultiraju povredama. Roditelji u pravilu vode računa o svojoj djeci, ali je, vrlo često, teško uspostaviti apsolutnu kontrolu nad djetetom dok ono trči, skače, penje se i sl. Međutim, postoje situacije koje roditelji mogu i trebaju kontrolisati. Npr. Mi ćemo sada sve više djece vidjeti da na javnim površinama voze bicikl, rolaju, voze romobil. Minimum mjera opreza podrazumijeva zaštitnu opremu za glavu, koljena, laktove i dlanove. Osim toga, ne treba zanemariti niti činjenicu da primjećujemo sve veći broj povreda djece povezan uz vožnju romobila. Generalno, moje lično mišljenje je da, pored toga što je vrlo opasan/rizičan, romobil izuzetno nezdrav za djecu.

Radiosarajevo.ba: Djeluje iznenađujuće, da bi jedna sprava, koja je napravljena za kretanje djece, mogla biti nezdrava. Možete li to pojasniti?

Maljević: Naravno. Pokušajte zamisliti dijete, koje vozi romobil. Šta vidite, vidite dijete sa obje ruke drži upravljač i koje stoji na jednoj nozi (stajna noga), blago povijenoj u koljenu, i u blagom pregibu/naklonu u kuku te iste noge. Zašto je to tako? Pa, zato da bi druga noga mogla da dodirne asfalt ili drugu ravnu podlogu na kojoj se romobil vozi. Ta druga noga, međutim, konstantno je opružena i vrlo je aktivna (pogonska noga). Dijete se tom nogom odguruje, na početku lagano, a kako dobiva na snazi i sve jače i brže. Ta noga prilikom vožnje ide ispred tijela, njom se dijete odguruje od pod, noga završava iza tijela, a onda se brzo vraća prema naprijed, radeći takve ciklične pokrete sve dok se dijete vozi. To je savim uobičajena slika, u kojoj većina, gotovo sam ubijeđen, ne vidi ništa sporno. Mi u Pro-Fit Health. Strength and Conditioning (PFHSC), kao neko ko se na dnevnoj osnovi susreće sa djecom različitih uzrasta i vrlo izraženim deformitetima kičme, vidimo mnogo toga lošeg i nezdravog: 

  • Stajna noga je gotovo u konstantnom pregibu koljena i kuka, što dovodi do aktiviranja, jačanja i skraćivanja pregibača (naročito kuka).
  • Pogonska noga je gotovo u konstantnom opruženom stanju, čime se aktiviraju i jačaju opružači kuka (prije svega mišići stražnjice).
  • Obzirom na potpuno asimetričan rad lijeve i desne strane donjeg dijela tijela, muskulatura koja reguliše poziciju karlice, na koju se direktno nastavlja kičma, se asimetrično razvija, što uzrokuje naglašenu rotaciju karlice na jednu ili na drugu stranu.
  • Nadalje, obzirom na skraćene pregibače kuka, nije isključeno niti da će karlica biti spuštena na strani stajne noge, što dovodi do toga da se prilikom testiranja može konstatovati i “funkcionalno skraćena noga”. To ćete primjetiti ako dijete malo šepa, ili ako primjetite da hoda na prstima, tj. na prednjem dijelu stopala, čime kompenzira “skraćenje”, tako što se više propne na prste jedne, nego na prste druge noge.
  • Iako je karlica zarotirana na jednu stranu i, eventualno, spuštena na jednoj strani mozak ima potrebu da se tijelo kreće prema naprijed i bez šepanja pa će kičma biti ili “uvrnuta”  (kao peškir koji cijedite rukama) da bi nadomjestila lošu poziciju karlice ili će se početi pojavljivati deformitet, koji znamo pod pojmom “C skolioza” ili “S skolioza”.
  • Imajući u vidu važnost kičmenog stuba, kao osnove za naše zdravlje (tema koja zaslužuje posebnu obradu), deformiteti na kičmi se dalje reflektuju na rad ruku i nogu, a u svakom slučaju i na rad unutrašnjih organa.
Seriju video treninga s Adnanom Maljevićem pratite na ovom linku 

Radiosarajevo.ba: Sve ovo djeluje vrlo zabrinjavajuće. Imate li neki savjet za roditelje?

Maljević: Naravno, sve ovo bi se moglo izbjeći jednom vrlo jednostavnom intervencijom. Ako ste u mogućnosti naučiti dijete da se romobil vozi tako da mora ravnomjerno koristiti obje noge, pa da se dijete odguruje 5-6 puta lijevom nogom, a potom isto toliko puta desnom nogom, i tako tokom cijelog dana, dok vozi romobil, onda ste u potpunosti onemogućili nastajanje svega ovoga o čemu je ovdje bilo govora. Iz ličnog iskustva, ja to nisam mogao napraviti sa svojom kćerkom, a nisu uspjeli ni moji prijatelji sa kojima sam podijelio ova razmišljanja.

Zato, ako svojoj djeci mislite dobro – nemojte im kupovati romobil. Ako ste ga već kupili, ili dobili na poklon, naučite djecu da ga voze sa obje noge i da to praktikuju kad god ga koriste. Ako niste u mogućnosti da ih naučite – najiskrenija preporuka: bacite ga u smeće!

Potražite kvalitetnije i zdravije alternative. Npr. role su sjajna alternativa. Za one koji ne vole role, bicikl je odlična opcija. S tim da, kada je u pitanju bicikl, za malu djecu, od 2-5 godina, treba birati bicikla koja nemaju pedale i koja nemaju pomoćne točkove. Pomoćni točkovi su još jedno “pomoćno sredstvo”, koje djeci nanosi više štete nego što donosi koristi. Mala bicikla, bez točkova, je moguće vrlo lako nabaviti, a mi u Sarajevu imamo sreću da se i kod nas proizvodi bicikl za malu raju, od prirodnih materijala. Vožnjom tog bicikla potičemo simetričan razvoj obje strane tijela odgurujući se sa obje noge. Uz to, djeca istovremeno značajno unaprjeđuju i motornu kontrolu (balans).

Na kraju, kao dodatnu vrijednost aktivnostima koje provodimo vani, i danas vam donosimo ideje za zabavan trening sa djecom u kući. 

 
 
 

Vožnja romobila može uzrokovati deformitete kičme. Za optimalan razvoj djece, preferirajte role, mala bicikla bez pedala (djeca 2-5 godina) ili pomoćnih točkova.

Prethodna dva treninga za djecu pogledajte na ovim linkovima: 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA