Po dobrom doručku se dan poznaje!

Radiosarajevo.ba
Po dobrom doručku se dan poznaje!


Dobar doručak
odgovoran je za bolje kognitivne sposobnosti, brže rješavanje problema, pamćenje i bolje verbalne sposobnosti - a to su samo neke od prednosti redovnog prvog obroka u danu!

Pročitajte pet kratkih savjeta uz koje ćete izvući maksimum iz doručka i započeti dan na najbolji mogući način!

Jedite duže

Verbalne sposobnosti i sposobnost rješavanje problema povećavaju se za oko 35 posto kod osoba koje jedu sporije i podijele obrok u nekoliko manjih dijelova, pokazalo je istraživanje Univerziteta Cardiff.  Na taj se način mozak duže vrijeme opskrbljuje potrebnom energijom.

Najbolji orašasti plod za doručak

Ako svako jutro pojedete šaku oraha, koji obiluju polifenolima, vaše će pamćenje biti bolje za 19 posto, otkrilo je španjolsko istraživanje. Polifenoli smanjuju razinu oksidativnog stresa, što pomaže komunikaciji između neurona u mozgu.

Bolji izvor kofeina

Nedavno istraživanje Univerziteta Bristol otkrilo je kako samo 20 do 30 miligrama kofeina djeluje poticajno na mozak – neovisno o tome koliko je osoba razbuđena ili umorna. Radi se o količini koja je za 100 mg manja nego što sadrži prosječna šoljica kafe. Veće doze kofeina nisu imale pojačan utjecaj na moždanu aktivnost. Zato probajte ujutro uzeti kocku tamne čokolade. Pozitivno utječe na protok krvi i razinu kolesterola, a može vam pomoći i kod gubitka težine, piše Ordinacija.hr.

Moć bjelančevina

Doručak bogat proteinima - naprimjer  jaja - dat će vašem mozgu 20 posto veći poticaj u odnosu na doručak pun šećera ili preskakanje doručka. Japansko istraživanje pokazalo je da proteini, za razliku od šećera, mozgu pružaju stalan izvor energije.

Šetnjom razbudite mozak

Samo 20 minuta hodanja popravlja 'kognitivnu fleksibilnost' – sposobnost mozga da stvara niz ideja i odgovora na određeni problem - i to za 16 posto, potvrdilo je istraživanje Univerziteta Illinois. Mozak može reagirati na taj način jer je došlo do poboljšanog protoka krvi i povećane razine neurotransmitera dopamina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije