Ovo piće mnogi preporučuju zbog svojih svojstava: Dobro je za pluća, navodno pomaže u mršavljenju

0
Radiosarajevo.ba
Ovo piće mnogi preporučuju zbog svojih svojstava: Dobro je za pluća, navodno pomaže u mršavljenju
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Sirutka je tečnost koja ostaje nakon proizvodnje sira, kada se mlijeko razdvaja na krutu tvar (skutu) i tekućinu (sirutku). Kozja sirutka, bilo u svom prirodnom obliku ili kao dodatak prehrani, postala je popularna među onima koji žele usvojiti zdrav način života.

Mnoge studije pokazale su da kozja sirutka pomaže u procesu mršavljenja, poboljšava probavu, jača kosti i preporučuje se osobama s dijabetesom tipa 2.

Ova sirutka je prikladna i za osobe s alergijama, uključujući djecu. Djeca često imaju alergije ili netolerancije na kravlje mlijeko zbog prisutnosti proteina kazeina. Nasuprot tome, kozje mlijeko sadrži vrlo malo kazeina, što ga čini prihvatljivijim za većinu ljudi.

Nijemci vratili putnicu iz BiH zbog propisa koji mnogi zanemaruju

Nijemci vratili putnicu iz BiH zbog propisa koji mnogi zanemaruju

Kako konzumirati kozju sirutku?

Optimalna dnevna količina kozje sirutke zavisi od ciljeva koje želite postići. Preporučuje se pola litre dnevno, a najučinkovitija je kad se pije ujutro, na prazan želudac. Sportistima i osobama koje redovno vježbaju preporučuje se konzumacija sirutke i nakon treninga.

Samo gutljaj ovog napitka svako jutro mogao bi riješiti probleme s varenjem

Samo gutljaj ovog napitka svako jutro mogao bi riješiti probleme s varenjem

Međutim, osobe s problemima s bubrezima trebale bi izbjegavati pretjeranu konzumaciju kozje sirutke zbog visokog sadržaja proteina.

Kozja sirutka koristi se u narodnoj medicini stoljećima. Hipokrat ju je preporučivao za jačanje imuniteta i protiv iscrpljenosti. Danas se preporučuje osobama s raznim zdravstvenim problemima, poput bolesti jetre, ali važno je naglasiti da sirutka ne može garantirati izlječenje, iako može pomoći u procesu ozdravljenja.

Kozja sirutka i pluća

Iako uzimanje kozje sirutke kao dodatka prehrani tokom šest sedmica može pomoći s problemima disanja, ne može poboljšati funkciju pluća i kvalitetu života ljudi s hroničnom opstruktivnom plućnom bolešću (KOPB).

Ilustracija

Kozja sirutka i jetra

Kozja sirutka koristi se i kao prirodni čistač jetre. Osobama s masnom jetrom preporučuje se da ujutro, dva sata prije doručka, popiju dvije čaše kozje sirutke. Ipak, ovo samo po sebi neće riješiti problem, pa je nužno promijeniti prehranu – izbaciti prerađene proizvode i masnu hranu, a povećati unos proteina. Kozju sirutku ne bi trebalo piti duže od dvije sedmice, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije