Odličan trik: Kako da provjerite da li je ulje dovoljno vruće za prženje mesa
Prženje je jedna od onih kulinarskih vještina gdje uspjeh često ovisi o detalju koji se na prvu čini nebitnim - temperaturi ulja. Ona određuje hoće li meso, riba ili povrće na tanjiru imati savršenu koricu ili će jelo završiti kao masna i gnjecava verzija onoga što ste zamislili.
Ukoliko je ulje prehladno, sastojci će ga upiti kao spužva, a tekstura će biti teška i neprivlačna. S druge strane, ako ulje postigne previsoku temperaturu, gornji sloj će potamniti i izgorjeti prije nego što se unutrašnjost dovoljno termički obradi.
Zlatno pravilo kaže da je za većinu namirnica idealna temperatura prženja oko 180 stepeni Celzijusa. Tada hrskava korica dobija onaj prepoznatljiv zlatno-smeđi ton, dok unutrašnjost ostaje sočna i ukusna.
Gotov žrijeb u Americi: Ovo je sastav svih grupa na Svjetskom prvenstvu 2026.
Kuhinjski termometar svakako je najprecizniji alat za provjeru topline ulja, ali i bez njega postoji jednostavan način da procijenite trenutak kada je tava spremna.
Radi se o tome da u zagrijano ulje ubacite prstohvat prezle ili brašna. Ako mrvice potonu ili ostanu nepomične, znači da se ulje još nije dovoljno zagrijalo. Ukoliko se, pak, zapjene i brzo potamne, temperatura je previsoka. Pravi trenutak za prženje nastupa kada se oko mrvica stvaraju sitni mjehurići, a ulje se blago zapjeni. To je znak da vas čeka savršeno prženo jelo – hrskavo izvana, a sočno iznutra.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.