'Noćne ptice' su bistrije i pametnije od ranoranilaca

Radiosarajevo.ba
'Noćne ptice' su bistrije i pametnije od ranoranilaca


Ljude koji ostaju budni do kasno u noć uglavnom povezujemo sa lijenošću ili nedisciplinom, no, jedno je istraživanje provedeno među tinejdžerima pokazalo kako su oni koji noć koriste za neke druge aktivnosti umjesto za spavanje, generalno bistriji i zdraviji od ranoranilaca. 

Istraživanje je obuhvatilo 1.000 tinejdžera sa Univerziteta u Madridu i otkrilo je da su oni koji ostaju do kasno u noć pokazivali veći stepen inteligencije koji se uobičajeno povezuje sa komplikovanijim i boljim poslovima sa velikim platama, piše B92.net.

Oni koji su ostajali budni noću su pokazali bolje rezultate u pravilnom rasuđivanju i sposobnostima da razmišljaju analitički, a te osobine se dovode u vezu sa kreativnim i inovativnim ponašanjem, koje odlikuju dobro plaćene profesije. Ranoranioci, pak, generalno imaju bolji uspjeh u školi, što je naučnike navelo da izvedu i teoriju po kojoj su zapravo 'noćne ptice' oštećene zbog toga što se časovi održavaju ujutro i danju.

Naučnici smatraju u da su noćni tipovi ekstrovetniji i kreativniji ljudi: pjesnici, umjetnici, pronalazači, dok su ranoranioci takozvani 'deduktivni' tipovi poput računovođa i državnih službenika. 'Noćne ptice' su društvenije, druželjubivije ličnosti, koje bi se vjerovatno pokazale bolje u rješavanju kriptičnih ukrštenica, dok bi se ranoranioci bolje snašli u rješavanju logičkih zadataka. 

Poznate 'noćne ptice' su između ostalih Barack Obama, Charles Darwin, Keith Richards, i Elvis Presley, dok su ranoranioci Napoleon, Ernest Hemingway i George Bush, koji je u krevetu, navodno, već u 10 sati uveče.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije