Netolerancija i ksenofobija cvjetaju među djecom

Radiosarajevo.ba
Netolerancija i ksenofobija cvjetaju među djecom

U posljednjih pet godina mladi i djeca u Srbiji sve više podržavaju ideju etnički čiste države, netolerantni su prema gay populaciji i spremni na nasilje nad njima, govore rezultati istraživanja koje je objavio sedmičnik NIN.

List navodi da znatan procenat djece i mladih negativne stavove gaji i prema ateistima, HIV pozitivnim osobama i odličnim učenicima.

Istraživanje je sprovedeno u maju i njim je obuhvaćeno 1.358 djece i mladih starosti od 12 do 18 godina iz deset mjesta širom Srbije, a organizovali su ga Centar za prava djeteta, Koalicije za monitoring prava djeteta u Srbiji i organizacija Save The Children.

Najveći procenat djece i mladih podržava negativne stavove prema osobama drugačije seksualne orijentacije, njih 36 posto. Prema procentu slijede ateisti sa 23 posto, a potom pripadnici drugih nacionalnosti (21,8 posto), HIV pozitivne osobe (19 posto) i odlični učenici(18,9 posto).

Negativno su ocjenjivani i muškarci koji nisu navijači: 15,3 posto dece i mladih prema njima ima negativan stav, oni koji misle drugačije od većine (15,2), polaznici programa nevladinih organizacija (14,5%) osobe sa invaliditetom (14,0%), sunarodnjaci druge vjeroispovijesti (11,8%), pripadnici drugih rasa (11,2%) i žene (10,5%).

Spremni na nasilje

Istraživanje, koje NIN opširno predstavlja, pokazalo je, između ostalog, da se pogoršala situacija i u pogledu odnosa djece i mladih prema ljudskim pravima, jer im je ta ideja sada još manje bliska i poznata nego ranijim generacijama. Dječaci su i dalje u znatnoj mjeri spremni da podrže nasilje, participacija u školi je i dalje nedovoljna, a interesovanje učenika za učešće u odlučivanju u školi je alarmantno nisko.

Skoro polovina djece i mladih zna gdje mogu kupiti alkohol, a da ih prodavci ne pitaju ništa o godinama. Trećina djece i mladih razumije zašto ljudi imaju potrebu da vještački mijenjaju stanje svijesti, a svako osmo dijete smatra da marihuanu treba legalizovati. Skoro polovina djece i mladih smatra da su klađenje i kockanje u njihovoj generaciji poprimili zabrinjavajuće razmjere, a trećina njih nije saglasna s tim.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije