Neke paste za zube pomažu u širenju superbakterije

Radiosarajevo.ba
Neke paste za zube pomažu u širenju superbakterije
Ilustracija

Antibakterijske supstance koje se obično stavljaju u neke paste za zube mogu predstavljati prijetnju za zdravlje. Dobra dentalna higijena važna je za zube i srce, ali ipak provjerite sastojke paste koju koristite.

Hemikalije koje se dodaju u sredstva za pranje ruku, kozmetiku i paste za zube, kako navodi DailyMail, mogu predstavljati prijetnju zdravlju.

Naučni odbor EU koji se brine za sigurnost potrošača upozorava da triklosan može potaknuti raširenu otpornost na antibiotike, te stoga poziva da se provedu nove studije.

S druge strane, Food & Drug Administration u SAD također brine zbog sve otpornijih bakterija te dokaza da ova hemikalija ometa hormonalnu sliku.

Triklosan je otkriven prije gotovo 50 godina, a prvi se put koristio za dezinfekciju prije i nakon hirurških zahvata. Nema sumnje da posjeduje antibakterijsko i antigljivično djelovanje, te vrlo dobro suzbija pojavu bolesti desni.

Međutim, stavljanje i u sapune je po mišljenju stručnjaka pretjerano.

Koliko je raširena upotreba triklosana? Američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti ukazuje da je kod 75 posto američke populacije pronađen u urinu. Pretpostavlja se da bi rezultati u EU bili slični.

Laboratorijske studije pokazuju da triklosan može potaknuti genetske mutacije u bakteriji koje ispuštaju proteine za zaštitu od novog napada, a koriste ih druge bakterije.

Studije su pokazale da već postoje mutacije E. coli, salmonele, MRSA i listerije, te su u određenoj mjeri otporni na triklosan.

U Colgate Palmoliveu smatraju da koristi od triklosana nadmašuju rizik. Ipak, u GlaxoSmithKlineu igraju na sigurno, pa su nedavno izbacili triklosan iz Aquafresha, Sensodynea i Corsodyla.

net.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije