Nedoumice: Da li je macchiato isto što i mala ili velika kafa s mlijekom?

0
Radiosarajevo.ba
Nedoumice: Da li je macchiato isto što i mala ili velika kafa s mlijekom?
Foto: Pexels / Kafa s mlijekom

Sjedite za stolom u kafiću i gledate cjenovnik, ali ono što vas zbunjuje nisu (samo) cijene, nego izbor mogućnosti kafe.

Espresso, macchiato, cortado, latte, flat white, café au lait... A vi biste samo popili kafu.

Šta naručiti, a dobiti napitak po svom guštu? Odgovor varira u zavisnosti od tome gdje se nalazi kafić u koji ste sjeli - odgovori mogu varirati ovisno o tome jeste li u Hrvatskoj, Italiji, Francuskoj, Australiji...

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

S kategorijama kao što su "mala" i "velika" s mlijekom manje više nema nedoumice, ali šta ako vam se pije "mala" odnosno "velika" s toplim ili hladnim mlijekom, poznavanje ovih kategorija moglo bi vam pomoći.

Kod espressa, s kojim sve počinje, nema nedoumica - barem ih ne bi smjelo biti. Ako ćemo ovu ljestvicu poredati po količini mlijeka, a hoćemo, idući napitak je macchiato - espresso sa sasvim malo pjenice od zagrijanog mlijeka. Na talijanskom macchiato znači "maćano" jer mala količina dodanog mlijeka podsjeća na mrlju na površini espressa. Tako je barem u Italiji, ali van njenih granica pripremite se na iznenađenja. Mnogi domaći kafići pod macchiato podrazumijevaju ono što bi vama možda bila "mala s toplim", a što ste dalje od Italije odstupanje od pravila zna biti i veće pa ćete ponegdje dobiti nešto nalik pjenastoj bijeloj kafi što bi se najprije moglo kategorizirati kao latte.

Latte je espresso kojem su dodani vruće mlijeko i pjena od mlijeka, odnosno, bar bi trebalo biti, a ako ste u Italiji, sasvim sigurno i jeste. Kod ovog napitka, da bi odgovarao izvorniku, bitan je omjer: dva dijela mlijeka na jedan dio kafe. Ponegdje se umjesto u šoljici poslužuje u visokoj čaši. Pripazite kad ste u Italiji da ne naručite "latte" jer biste mogli dobiti čašu mlijeka, jer ispravan naziv je "caffe latte", osim u SAD-u i u objektima koji ciljaju na američke turiste, a u takvima će vam u "latte" vjerijatno "uvaliti" i jako zaslađen, aromatiziran sIrup.

Pijete li kafu ili čaj poslije iftara: Evo da li je to dobro

Pijete li kafu ili čaj poslije iftara: Evo da li je to dobro

Preskočili smo jedan napitak, ako ćemo se već držati količine mlijeka. Idući na ljestvici iza macchiata je cortado, a riječ je o napitku od jedne do dvije doze espressa i otprilike jednake količine vrelog mlijeka. Naziv mu dolazi od španjolske riječi "Cortar" koja znači "rezati" u smislu da se kava "reže" s vrućim mlijekom, a ako se pitate nije li to zapravo cappuccino - nije. Cortado sadrži manje mlijeka od cappuccina i dalekom manje pjenice, tek koju žličicu. Ovo bi bilo nešto kao "mala s toplim", ali u nekom širem smislu.

U Italiji kafa nije skupa, ali pazite - ista šoljica može imati tri različite cijene

U Italiji kafa nije skupa, ali pazite - ista šoljica može imati tri različite cijene

Latte smo već razjasnili, no što je café au lait? Ista stvar samo na francuski? Ovisi koga pitate i gdje se nalazite, no najčešće je riječ o kafi s vrućim mlijekom. Regionalne inačice su cafe con leche u Španjolskoj, milchkaffee u Njemačkoj, kawa bialu u Poljskoj... a svaka se od prethodne najčešće i ponešto razlikuje, prvenstveno po količini mlijeka i njegovoj temperaturi. Ako ste se baš namjerili na neku od navedenih vrsta kafe s mlijekom savjetujemo vam da iskoristite joker "pitaj konobara", piše slobodnadalmacija.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije