Najbolje i najgore države za žene

Radiosarajevo.ba
Najbolje i najgore države za žene

Prema podacima Svjetskog ekonomskog foruma, čak u 85 posto zemalja svijeta žene danas bolje žive nego prije šest godina, ali kad je riječ o ekonomskim i političkim terminima, još uvijek je dug put do ravnopravnosti spolova.

Kako bi na najbolji način obilježio Dan žena, Independent je napravio istraživanje i sastavio listu država u kojima je najbolje biti žena, država u kojima žene najlakše ostvaruju svoja prava, učestvuju u političkom životu, bivaju zaštićene kao majke, kao radnice, te na druge načine uživaju slobode koje su u ostatku svijeta još uvijek pritisnute spolnom i rodnom diskriminacijom. Tu su i države sa dna liste, koje su već poznate po lošem glasu kad je riječ o tretmanu žena.

Najbolje mjesto za žene uopšte - Island

Island se može pohvaliti najvećom zabilježenom ravnopravnošću među spolovima, a ona je jednaka i u politici, obrazovanju, zapošljavanju, te zdravstvenoj zaštiti. Na dnu liste po ovom kriteriju je još uvijek Afganistan.  

Afganistan: Za žene najgore mjesto na svijetu

Kritbjorg Magnusdottir, 42-godišnja babica sa Islanda, majka četvero djece, kaže da je sretna što živi na Islandu: „Uvijek imate priliku za dobar život: obrazovanje je javno i besplatno, zdravstvo je jako dobro, a radna etika na visokom nivou. Na Islandu je mnogo samohranih majki koje rade i vrlo su poštovane u zajednici u kojoj žive.“

Najbolje mjesto za bavljenje politikom - Ruanda

Ruanda je jedina država u kojoj žene čine većinu parlamentaraca: drže 45 od 80 mjesta. Države u kojima je za žene nemoguće ili gotovo nemoguće zaposjesti političku scenu su Saudijska Arabija, Jemen, Katar, Oman i Belize, jer žena ondje u parlamentu nema.

Najbolje mjesto za majčinstvo - Norveška

Norveška je najbolje mjesto na svijetu za porođaj i majčinstvo, zbog izuzetno niske stope smrtnih slučajeva pri porodu (1 u 7600). Najgore uslove žene pri rađanju imaju u Afganistanu, gdje žena ima 200 puta veće šanse da umre na porođaju nego od bombi ili metaka.

Država s najvišom stopom pismenih žena - Lesoto

Pismenost među ženama u Kraljevini Lesoto prevazilazi broj pismenih muškaraca, te čak 95 posto žena zna čitati i pisati, dok isto zna samo 83 posto muškaraca. Na dnu liste se nalazi Etiopija, gdje samo 18 posto žena zna čitati i pisati, a pismeno je 42 posto muškaraca.

Najbolje mjesto za voditi državu - Šri Lanka

Vjerovali ili ne, žene vode Šri Lanku već 23 godine. Mnoge države, a među njima čak i Španija i Švedska, nikad nisu imale žene na čelu vlade.

Najbolje mjesto za umjetnice – Švedska

Švedski umjetnički savjet ima niz inicijativa koje za cilj imaju poboljšanje ravnopravnosti u svijetu umjetnosti. Švedski filmski institut ravnopravno raspoređuje novac za autore i autorke, te postoji i kvota za žene u filmskoj produkciji.

Država za lagan put do pozicije višeg rukovodioca – Tajland

Tajland procentualno ima najviše žena na pozicijama viših rukovodilaca, njih 45 posto. Najmanji broj takvih ima Japan, gdje jedva 8 posto rukovodilačkih pozicija drže žene.

Najbolje mjesto za ekonomsku ravnopravnost  – Bahami

Bahami se nalaze na prvom mjestu kad je riječ o ekonomskim prilikama za žene, dok je situacija tu najlošija u Jemenu.

Najbolje mjesto za novinarke – Karibi

Karibi su regija sa najvećim brojem članaka i reportaža koje na televiziji, radiju i printanim medijima objavljuju žene, 45 posto. Najgore područje za žene u novinarstvu je Afrika, sa 30 posto žena među novinarima, dok Evropa ima tu stopu oko 35.

Najbolje mjesto za pravo na izbor – Švedska

Švedski zakoni dozvoljavaju obavljanje abortusa bez ikakvih restrikcija u prvih 18 sedmica trudnoće i ne postoje nikakvi prisiljavajući uslovi za to. Filipini i Nikaragva su među najgorim mjestima za pravo na izbor, budući da zabranjuju abortus bez obzira na njegove razloge.

Najbolje mjesto za radnice – Burundi

Burundi u subsaharskoj Africi nalazi se na prvom mjestu po procentu žena u radnoj snazi, te je jedina država na svijetu gdje radnica ima više nego radnika, čak 92 posto, naspram 88 posto muškaraca. U Pakistanu, koji je na dnu liste, muškarci čine četiri puta brojniju radnu snagu nego žene.

Najbolje mjesto za dobru zaradu – Luksemburg

Luksemburg i Norveška dijele prvo mjesto po zaradi koju žene mogu ostvariti, a žene i muškarci zarađuju slične iznose. Najlošija situacija je u Saudijskoj Arabiji, gdje žena zaradi 7,157 dolara za vrijeme koje muškarcu treba da zaradi 36,727 dolara.

Najbolje mjesto za visoko obrazovanje – Katar

U Kataru, šest žena dolazi na jednog muškarca – pri upisu na fakultet, premda to još uvijek ne znači da visokoobrazovane žene imaju iste poslovne prilike kao muškarci. Najgora država za žene koje žele ići na fakultet je Čad, gdje je broj muškaraca na univerzitetima triput veći.

Država za dug život – Japan

Japanke u prosjeku žive najduže na svijetu, 87 godina, a njihovi sunarodnjaci muškarci sedam godina manje. Životni vijek žena je najkraći u Lesotu, gdje u prosjeku žive 48 godina, ali samo dvije godine manje od muškaraca iz svoje zemlje.

Najbolja zemlja za sportistkinje – Sjedinjene Države

Pet od deset najplaćenijih sportistkinja svijeta u 2011. godini državljanke su Sjedinjenih Država. Najgora je situacija u Saudijskoj Arabiji, zemlji koja nikad nije poslala ženske sportske ekipe na Olimpijadu, te zabranjuje treniranje sportova djevojkama u državnim školama.

 

Najbolja zemlja za razvod – ostvro Guam

Mikronezijsko ostvro Guam ima najvišu stopu razvoda na svijetu, dok Gvatemala ima najnižu.

Najbolje mjesto za ravnopravnost na cesti – Indija

New Delhi je najbolje mjesto na svijetu za žene koje žele hrabro ući u muški svijet taksista. Najgore mjesto za vozačice je ponovo Saudijska Arabija, jedina država na svijetu koja ženama zabranjuje da voze automobil.

Hrabre Saudijke sjele za volan

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije