Morate biti jako oprezni: Ovaj predmet koristimo svaki dan, a pun je bakterija

0
Radiosarajevo.ba
Morate biti jako oprezni: Ovaj predmet koristimo svaki dan, a pun je bakterija
Foto: Printscreen / Twitter / Daska za rezanje

Koristimo ih svakodnevno, a nismo ni svjesni koliki izvor bakterija mogu biti. Daska za rezanje je u stalnom su kontaktu sa sirovim mesom, povrćem i drugim namirnicama, što ih čini glavnim mjestima za kontaminaciju ako se o njima ne brine pravilno.

Pravilno skladištenje ne samo da produžuje vijek trajanja vaših dasaka za rezanje, već također igra ključnu ulogu u održavanju čistog i sigurnog kuhinjskog okruženja.

Kako skladištiti

Ostavljanje daske za rezanje u horizontalnom položaju na radnoj površini može se činiti prikladnim, ali može potaknuti zadržavanja vlage, stvarajući idealno okruženje za bakterije. Slaganje dasaka jednu uz drugu dodatno pogoršava problem.

Osuđen državljanin BiH koji se predstavljao kao kiropraktičar: Seksualno uznemiravao pacijentkinje

Osuđen državljanin BiH koji se predstavljao kao kiropraktičar: Seksualno uznemiravao pacijentkinje

Dovodi do neugodnih mirisa i potencijalne kontaminacije hrane. Osim toga, neravnomjerno sušenje može uzrokovati iskrivljenje drvenih dasaka. Sad kad ste saznali što nikako nije dobro raditi, donosimo savjete kako biste se zapravo trebali odnositi prema ovom kuhinjskom pomagalu.

Svakodnevno održavanje

Ako želite da vaša daska što duže ostane u funkciji, važno je sljedeće:

  • Nakon svake upotrebe dasku odmah očistite kako biste spriječili mrlje i mirise.
  • Operite blagim deterdžentom za suđe, isperite i temeljito osušite.
  • Nikada nemojte stavljati drvene daske u perilicu posuđa niti ih ostavljati da se natapaju, jer dugotrajno izlaganje vodi može oštetiti drvo.

Obnavljanje drvenih dasaka

Drvene daske za rezanje trebaju mjesečno obnavljanje. Koristite jestivo mineralno ulje za impregnaciju, a ne ulje za hranu, kako biste izbjegli kvarenje. Obilno nanesite ulje i ostavite da se namače preko noći, a zatim obrišite višak. Za dodatnu zaštitu nanesite pčelinji vosak.

Da biste uklonili mrlje ili mirise, upotrijebite pastu od sode bikarbone. Izbjegavajte korištenje limunovog soka na drvenim daskama jer može oštetiti završnu obradu. Naravno da su drvene bolji izbor, ali ako već koristite plastične daske, mijenjajte ih češće, a posebno kada se pojave duboki rezovi i mrlje. Za razliku od njih, drvene mogu trajati znatno duže ako se održavaju, ali ako se na njima pojave duboke ogrebotine, pukotine ili iskrivljenje, razmislite o njihovoj prenamjeni ili zamjeni, piše Živim.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije