Ljekari izdali ozbiljno upozorenje: Ubod krpelja može stvoriti smrtonosnu alergiju

Radiosarajevo.ba
Ljekari izdali ozbiljno upozorenje: Ubod krpelja može stvoriti smrtonosnu alergiju
Foto: Pixabay / Krpelj (Ilustracija)

Doktori su nedavno otkrili da ubod krpelja, pored Lajmske bolesti, u ljudskom tijelu može stvoriti i smrtonosnu alergiju na - meso. 

Mali ineskti, kojih ima sve više i diljem Bosne i Hercegovine, pored toga što nam mogu prenijeti ozbiljnu bolest (Lajmska), sada mogu stvoriti i trajnu alergiju na govedinu, janjetinu i svinjetinu. 

Savjeti i upozorenja stručnjaka: Kako se zaštititi od uboda krpelja

Britanski zdravstveni radnici prijavili su u posljednje vrijeme pet pacijenata koji su, nakon uboda krpelja, razvili teške alergijske reakcije na meso. 

Za ovu alergiju lijeka nema i sve što oboljeli mogu uraditi jeste da u potpunosti izbjegavaju crveno meso. 

Istraživanje ljekara objavljeno je u žurnalu Annals of Allergy, Asthma and Immunology, gdje se objašnjava kako pojedini krpelji u sebi nose galaktozu (vrtsu šećera) alpha-gal, koju u sebi imaju brojne životinje - ali ne primati, među kojima su i ljudi. 

Najčešće, ljudi ne dobiju alergijsku reakciju kada unesemo alpha-gal u mesu, jer ona jednostavno prođe kroz naš probavni sistem, bez da ga prepozna imuni sistem. No, ako se alpha-gal unese više puta direktno u krovotok - kao što se desi kada nas ubode krpelj - onda ga naš imuni sistem vidi kao stranca koji nas napada i razvije armiju antitijela da se bore protiv njega. 

Kao rezultat toga, sljedeći put kada unesemo alpha-gal dok jedemo meso ili čak samo ako kuhamo ili mirišemo meso, možemo razviti ozbiljnu alergijsku reakciju. 

Simptomi uključuju: osip, bolove u stomaku, oticanje dušnika, pa čak i anafilaktički šok. 

Ono što je još ozbiljno jeste da, iako se većina alergijskih reakcija dešava odmah nakon dodira s onim na šta smo alergični, ova se događa tri do osam sati nakon, recimo, jela. 

Ljekari upozoravaju i da se vijest o stanju mora što više proširiti u medicinskoj zajednici, jer samo 21 posto pacijenata dobije ispravnu dijagnozu nakon ove alergijske reakcije. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije