Kupujte pametnije, bacajte manje hrane, uštedite!
Jeste li u zadnje vrijeme pogledali šta se sve nalazi u vašem smeću? Nekoliko jabuka koje je zahvatila plijesan, pola potrošenog umaka od paradajza, smežurano povrće, ostaci hrane od neki dan...
Prosječno domaćinstvo stvara oko pola kilograma otpada dnevno, od čega čak 14 posto čine ostaci hrane koju smo konzumirali. Ovo je i ekološki problem: osim što zauzimaju prostor na odlagalištima otpada, iz hrane koja truli oslobađa se opasan metan, staklenički plin koji je mnogo opasniji od ugljikovog dioksida.
Ekologija, ali i manji mjesečni troškovi i naprosto pametnija potrošnja kupljene hrane dovoljni su razlozi da smanjimo količinu otpada. Naučite kako kupovati i konzumirati hranu na pametniji i odgovorniji način, koji će vam uz sve ostalo, uštedjeti i novac. Net.hr donosi 10 zlatnih pravila.
Vodite računa o smeću koje
stvarate
Promatrajte sve što bacate u vašu
kantu barem sedmicu dana. I usput radite bilješke, vjerujte, mnogo ćete
naučiti. Recimo, ako primijetite da ste bacili pola kutije žitarica jer predugo
stoje, idući put kupite manji paket ili ih spremite u hermetički zatvorenu
posudu u kojoj mogu duže stajati.
U frižideru napravite
funkcionalan i pregledan raspored
Bitno je da frižider uvijek
izgleda uredno, a ne da samo nabacate namirnice unutra, redom kako ih kupujete.
Vrlo je važno da znate šta imate. Očistite ga jednom sedmično, a ostatke hrane
uvijek držite na mjestima koja su lako dostupna i vidljiva oku, po mogućnosti,
u plastičnim prozirnim kutijicama.
Kartonskom kutijom protiv bacanja hrane
Pravite manje porcije
Prije nego natrpate tanjur s
hranom dobro razmislite hoćete li moći planiranu količinu i pojesti. Umjesto da
bacate ono što vam ostane na tanjuru, raspodijelite hranu u manje porcije,
uvijek možete uzeti dvije.
Budite fleksibilni s
namirnicama
Razni složenci, supe, shakeovi
vrlo su zahvalna jela u kojima možete koristiti i namirnice koje su već na
izmaku, poput prezrelih banana, 'uvenulih' šparoga ili mrkve.
Podesite frižider na pravu
temperaturu
Podesite li frižider na pravu
temperaturu hrana će vam ostati duže svježa.
Zamrznite ostatke ručka ili
večere
Ako nećete ubrzo pojesti hranu
koja vam je ostala od ručka, umjesto da je bacite u smeće, stavite je u zamrzivač.
Naravno, to se odnosi na ona jela koja si to mogu dopustiti.
Kupujte češće
Ako imate običaj kupovinu
obavljati jednom sedmično, često se nađete u situaciji u kojoj kupljeno povrće
morate baciti jer vam ne može izdržati do kraja sedmice. Predlažemo vam da neke
namirnice, poput povrća, kupujete u hodu, češće i u manjim količinama.
Razmislite o količini hrane
koju kupujete
Umjesto da kupujete cijelo pile,
kupite onoliko komada koliko vam je zaista potrebno. Trebate sjemenke tikve za
kolač? Kašika, dvije, s tačnom količinom spriječit će da cijela vrećica stoji u
ostavi još nekoliko sedmica, a kasnije završi u smeću.
Naučite čitati datume na
proizvodima
Često se namirnice kojima ubrzo
ističe rok upotrebe nađu na popustu, no činjenica je da ih takve možete
konzumirati još nekoliko dana kasnije.
Imajte plan B
Baš ste imali namjeru napraviti
neko novo jelo za svoje najbolje prijatelje? Kupili ste sve potrebne namirnice,
ali nikako da se upustite u taj pothvat? Na kraju sve to završi u smeću.
Činjenica je da više od 50 posto bačene hrane čine namirnice koje ste kupili
samo za određenu priliku koja se nije dogodila, a vi jednostavno nemate plan B
šta učiniti s njima.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.