Koristite li često fritezu? Ovih 5 namirnica nikako ne smijete spremati na taj način

0
Radiosarajevo.ba
Koristite li često fritezu? Ovih 5 namirnica nikako ne smijete spremati na taj način
Foto: Pexels / Špagete

Sviđa li vam se najpopularniji kuhinjski aparat koji je postao hit tokom pandemije? Ljudi su od tada zaluđeni njime.

Od čitavih kuharica posvećenih ovom neizbježnom aparatu do ljudi koji su potpuno napustili svoje rerne u njegovu korist, može se reći da ljudi ne planiraju da svoje friteze na zrak stavljaju u skladište u skorije vrijeme. Ne shvatite me pogrešno, razumijem privlačnost. One su kompaktne, svestrane, zdrave, brze i lake za korištenje.

Međutim, za određena jela, moraćete da sklonite fritezu na zrak na stranu, jer je lista koju je objavio The Express upozorava na pet najopasnijih namirnica koje ne bi trebalo da kuhate u svom vijernom kuhinjskom pomoćniku.

Aleksandar Vukotić: Želja mi je da zaigram za Željezničar

Aleksandar Vukotić: Želja mi je da zaigram za Željezničar

Previše sosova

Prvo i najvažnije, svaka hrana koja ima bogat sos je veliko "ne" za fritezu na zrak. Tu mislimo na tatin čuveni čili, špagete bolonjeze ili bilo šta sa visokim sadržajem tečnosti. Zašto? Pa, količina sosa može prsnuti po unutrašnjosti, što ne samo da stvara nered, već može biti i opasno.

Mokra smjesa je velika greška

Treba napomenuti da friteza na zrak nije isto što i friteza za duboko prženje, koja je savršena za hranu u mokrom testu. Međutim, kada pravite omiljenu brzu hranu, ostavite fritezu na zrak po strani za ovo jelo.

Nedostatak vrućeg ulja može ponovo stvoriti nered, ostavljajući mokru smjesu da kaplje svuda. To može oštetiti vašu fritezu, a ako se to desi, kako ćete ponovo praviti recepte koje vidite na Instagramu? Ipak, nije sve izgubljeno jer su smjese na bazi brašna ili panko prezle odlične za korištenje – plus, dobićete bolju hrskavost!

Veče uz film nije potpuno bez posude slatkih ili karamelizovanih kokica – slanih ako želite da budete "nasty" – ali sljedeći put kada pravite kokice kod kuće, molim vas, ne koristite fritezu na zrak.

Ovo će vas zgroziti: Pronađene hemikalije u ljudskom tijelu koje se koriste u pakovanjima

Ovo će vas zgroziti: Pronađene hemikalije u ljudskom tijelu koje se koriste u pakovanjima

Naime, friteze na zrak ne dostižu temperature kao lonac sa uljem, pa zrna ne iskoče potpuno. Osim toga, ako se zrna zaglave u mehanizmu friteze, to može izazvati kratki spoj i postati požarni rizik.

Gorki brokoli, anyone?

Dobro, ovo nije baš opasno, ali ljudima već dovoljno teško ide s brokolijem bez toga da friteza na zrak pretvara povrće u nejestivu masu. Friteza na zrak je mesto gde brokoli dolazi da umre, pa ako želite da ga osvježite i poslužite kao ukusan prilog, probajte da ga prepržite s malo začina i bilja.

Suhi sastojci

Pasta i pirinač su osnova u većini naših ishrana, ali kada je reč o fritezi na zrak, bolje je pridržavati se tradicionalnijih metoda kao što su voda i šerpa. Pasta i riža treba prvo prokuvati, a nažalost, to ne možete postići u fritezi na zrak.

Ako, međutim, ne možete da je ostavite na miru ni jednu noć, možete koristiti fritezu za zagrijavanje jela od paste i riže umjesto mikrotalasne, piše LADBible.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije