Koliko ljudskih prava koštaju Olimpijske igre?

Radiosarajevo.ba
Koliko ljudskih prava koštaju Olimpijske igre?

Zimske olimpijske igre u ruskom Sočiju 2014. godine najavljene su s velikim ambicijama. Ruski olimpijski komitet najavljuje ih kao najveće Zimske olimpijske igre ikada, a u organizaciju će biti uloženo nevjerovatnih 50 milijardi dolara. Ipak, taj entuzijazam već kvari veliki broj kontroverzi, poput raseljavanja stanovništva, korupcije i kršenja radničkih prava, o kojima Human Rights Watch i Međunarodni olimpijski komitet redovno izvještavaju.

Kršenje prava radnika

Soči je poznato ljetovalište na Crnom moru iz vremena Sovjetskog saveza, a gotovo svi hotelski i sportski objekti kojima danas raspolaže izgrađeni su u to vrijeme. Grad ima umjerenu klimu i za zimskih mjeseci temperatura rijetko pada ispod 12 stepeni, što znači da nove dvorane za zimske sportove moraju proći posebne preinake.

Drugim riječima, izbor Sočija za Zimske olimpijske igre znači da je gotovo sve kapacitete trebalo graditi iznova, te se grad u posljednjih nekoliko godina pretvorio u veliko gradilište na kojem radi veliki broj radnika iz cijele Rusije i okolnih zemalja, a imigranata je više od 16.000. Prema tvrdnjama Human Rights Watcha, većina ovih radnika, naročito iz drugih država, potpuno je obespravljena. Rade po 12 sati dnevno i nemaju slobodnih dana, plate im se ne isplaćuju redovno, a pasoš i radna dozvola su im oduzeti kako bi bili prisiljeni ostati na tom mjestu.

„Obećana mi je plata od 770 dolara mjesečno. Radio sam tri mjeseca ni za šta, nisam dobio ništa osim obećanja.“, kaže radnik iz Uzbekistana, Omurbek, u intervjuu za Human Rights Watch.

Iseljavanje stanovništva i rušenje kuća

Pored toga, potreba za građevinskim zemljištima na kojima se grade nove dvorane i hoteli dovela je do toga da mnogi stanovnici grada Sočija izgube svoje domove. Premda su svima obećani novi i bolji, mnogi su na kraju ostali bez ičega.

Mnogi stanovnici pokušali su vlastitim tijelima spriječiti bagere, ali na kraju su ipak gledali kako im se dom ruši pred očima.

Problem postoji i kod novca koji je namijenjen javnim investicijama od koristi za zajednicu, gdje se mnogi žale na nepravednu raspodjelu novca i korupciju, zbog kojih je lokalno stanovništvo izgubilo vjeru u Olimpijadu kao događaj od važnosti za cijelu zajednicu.

Neke od navedenih problema, ali i druge, poput zagađenja, otpada i uništavanja prirodnih i kulturnih dobara, nalaze se u fokusu fotoreportaže Brenta Stirtona, koju je radio za brošuruPeople and Power: The 2014. Sochi Olympics u izdanju Human Rights Watcha.

Cijelu brošuru možete pogledati ovdje.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije