Kako zaštititi dijete od internet predatora?

Radiosarajevo.ba
Kako zaštititi dijete od internet predatora?


Premda online svijet stvara mnoštvo mogućnosti za djecu jer otvara njihove vidike i omogućava im uvid u različite kulture i načine života, djeca također mogu biti izložena i nekim opasnostima na toj informatičkoj autocesti.

Taktika online predatora često je puta predvidljiva. Predvidljiva nama odraslima, ali ne i djeci. Kako to rade, pokušat ćemo ukratko skicirati. Velika većina online predatora pokušava seksualno iskoristiti djecu na način da im se prvo približe preko online servisa i interneta’’, prenosi danas.net.hr.

 Opasnosti vrebaju (FOTO: net.hr)

Neke osobe u tu svrhu postepeno zavode svoje žrtve bilo da im skreću pažnju, bilo da prema njima pokazuju nježnost ili ljubaznost ili im čak kupuju poklone. Ti pojedinici su često spremni posvetiti znatne količine vremena, novca i energije u tom procesu. Oni će duži vremenski period slušati i suosjećati s problemima djece. Bit će upoznati s najnovijom muzikom, hobijima i interesima koje imaju djeca. 

Ko su ti ljudi?

Takvi online predatori pokušat će u određenom trenutku umanjiti dječje inhibicije polako uvodeći seksualni kontekst i sadržaj u njihove razgovore. Nakon toga slijedi ponuda da se i "uživo" vide i sl. Čak i da se uživo nikada ne sretnu, roditelji trebaju znati da djeca mogu biti zlostavljana i putem konverzacije, primjerice preko "chata", kao i seksualno eksplicitnim sadržajima i materijalom.

  Pazite svoju djecu (FOTO: net.hr)

Ko su te osobe? Roditelji i djeca trebaju zapamtiti da računarski predatori mogu biti bilo kojeg spola i dobi. Takva osoba ne mora se uklapati u karikaturni lik prljavog, zločestog i pohotnog starca u dugačkom mantilu koji vreba djecu. Osim toga, nisu samo manja djeca izložena seksualnom nasilju preko mreže. Adolescenti su često puta znatiželjni i zanimaju ih seksualno eksplicitni sadržaji. Često puta surfaju internetom bez kontrole roditelja, međutim u toj dobi djeca već imaju niz odnosa izvan obitelji, primjerice prijatelji, kolege u školi i sl. Roditelji ni ovdje ne smiju zaboraviti da online predatori mogu itekako pokušati iskoristiti potrebe adolescenata i njihovu znatiželju, jednako kao i potrebe i znatiželju djece mlađeg uzrasta, piše danas.net.hr.

Šta učiniti?

Ako posumnjate u to da vaše djete komunicira s online predatorom, evo što možete učiniti: 

Razgovarajte otvoreno s djetetom o vašim sumnjama - Recite mu o potencijalnim opasnostima. Objasnite mu proces "polaganog zavođenja" kako bi bilo svjesno ako neko tu taktiku koristi s njima. Objasnite im također da nisu ni na koji način kriva i da se ni zašto ne trebaju samooptuživati. Pokušajte saznati i shvatiti postoji li nešto što ih muči i što dovodi do njihove emocionalne ranjivosti. 

 Sve učestalija zloupotreba internet alata (FOTO: net.hr)

Provjerite ima li pornografije na djeteteovom računaru i je li učestvovalo u bilo kakvom obliku seksualne komunikacije 

Pokušajte vidjeti ko zove vaše dijete (koristite Caller ID za otkrivanje poziva s nepoznatih brojeva) i blokirajte sve sumnjive brojeve 

Nadzirite djetetov pristup svim vrstama elektroničkih komunikacija (tj. chat sobe, instant poruke, e-mail, itd. )

Ograničite količinu vremena koje vaše dijete provodi na računalu i pobrinite se da nisu online do kasno u noć.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije