Kako vrijeme obroka utječe na metabolizam: Ovo su greške koje često pravimo

0
Radiosarajevo.ba
Kako vrijeme obroka utječe na metabolizam: Ovo su greške koje često pravimo
Foto: Pexels / Ilustracija

Vrijeme obroka može značajno utjecati na metaboličko zdravlje, pokazuje novo istraživanje. 

Vjerovatno ste čuli preporuke od zdravstvenih stručnjaka o vremenu kada treba jesti. Bilo da vam endokrinolog preporučuje doručak unutar sat vremena nakon buđenja za uravnoteženje šećera u krvi ili vam nutricionista savjetuje da tijelu date dovoljno vremena da probavi hranu prije spavanja, čini se da vrijeme obroka ima utjecaj na metabolizam.

Veza između prekomjerne težine i kasnog obroka dobro je poznata, međutim specifičan način na koji je ova veza uspostavljena izaziva zbunjenost među znanstvenicima. Očito, vrijeme obroka može imati veliki utjecaj na metaboličko zdravlje nego što mi to mislimo.

Pogledajte kako igrači Željezničara slave 1. maj: Zajedničko druženje i nezaobilazan roštilj

Pogledajte kako igrači Željezničara slave 1. maj: Zajedničko druženje i nezaobilazan roštilj

Cilj istraživanja bio je utvrditi kako vrijeme obroka utječe na apetit, energetsku ravnotežu i dinamiku masnog tkiva kod odraslih osoba s prekomjernom težinom i gojaznošću.

Naučnici sa Univerziteta Harvard, Univerziteta u Chicagu i drugih akademskih ustanova osmislili su pažljivo planirano i temeljito istraživanje koje je kontrolisalo unos hranljivih tvari, tjelesnu aktivnost kako bi se utvrdio utjecaj kasnog i ranog jedenja.

Ilustracija
Foto: Pexels: Ilustracija

Kako vrijeme obroka utječe na metabolizam

U usporedbi s ranim obrocima (tj. početak unosa hrane sat vremena nakon buđenja ujutro), kasni obroci (tj. početak obroka pet sati nakon buđenja) doveli su do:

  • Povećanja gladi
  • Smanjenja leptina (ključni hormon koji nam govori kada smo siti)
  • Smanjenja energetske potrošnje (ili potrošnje kalorija)
  • Promjena u izražavanju gena (DNK) povezanih s povećanim skladištenjem masnoće

Drugim riječima, kasni obroci predstavljaju idealne uvjete za probleme s metaboličkim zdravljem. Za one s problemima prekomjerne težine, odlaganje obroka (posebno doručka!) može pridonijeti poremećajima apetita i problema s energetskom ravnotežom.

Ilustracija
Foto: Unsplash: Ilustracija

Metaboličko zdravlje je kompleksno. Ovo revolucionarno istraživanje pokazuje da je vrijeme obroka značajniji faktor u održavanju zdravog metabolizma nego što se ranije mislilo.

Međutim, promjena vremena obroka nije jedini način podrške zdravom i aktivnom metabolizmu. Za pojedince koji traže naučno potpomognutu i ciljanu podršku ishrani, holistički suplement za metabolizam poput "metabolism+" sa sastojcima koji su klinički istraženi, kao što su čili, veld grožđe, biber u zrnu, EGCG (Epigalokatehin galat) i kofein iz zelenog čaja, može pomoći u optimizaciji metaboličke efikasnosti, aktiviranju sagorijevanja kalorija i metabolizma masti, te podršci energetskoj ravnoteži i sitosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije