Kako ispravno pripremiti čaj

Radiosarajevo.ba
Kako ispravno pripremiti čaj

Priprema čaja nije neka velika nepoznanica, ali da bi čaj djelovao najbolje i ljekovito treba obratiti pažnju na nekoliko stvari. Mnogi misle da je svaki čaj jednako ljekovit, bez obzira na način pripreme.

Veliki broj ljudi kuha čaj tako što biljku stavi u hladnu vodu, pa čekaju da voda provri i onda puste da kuha nekoliko minuta. Drugi biljku stave u ključalu vodu i ostave da kuha nekoliko minuta, zatim maknu sa vatre i odmah procijede

Navedeni načini pripremanja čaja su, u pravilu, potpuno pogrešni. U većini slučajeva tako skuhan čaj gotovo je beskorisan, a u nekim slučajevima i štetan. Čaj treba kuhati uvijek svjež i odmah ga piti. Pri kuhanju čaja ne treba upotrebljavati metalne posude, najbolje su one od porculana ili stakla. Vrlo su praktične šolje koje već imaju cijediljku i poklopac, kod poklopljenog čaja sakupljaju se eterična ulja na poklopcu, pa se nakon cijeđenja mogu vratiti u šolju.

Kod kuhanja čaja za lijek potrebno se pridržavati uputstva u receptu ili na pakovanju. Tu već počinje problem. Ako piše šolja čaja, pitanje je da li je to velika ili mala, ako piše supena kašika da li plitka ili duboka . U principu se računa da je jedna šolja za čaj 150 mililitara, a što se kašike tiče treba uzeti nešto između plitke i duboke.

Kod priprema čajeva za djecu, ako to nije neki specijalni čaj za djecu, treba se držati pravila da za djecu ispod 14 godina ide polovina mjere koju koriste odrasli, a kod male djece četvrtina mjere.

Čaj se prelijeva prokuhanom vodom, ali ne onom koja direktno ključa nego onom koja je prestala kuhati. Ostavlja se da stoji poklopljen 5-8 minuta (ukoliko to nije drugačije naznačeno), pa se onda procijedi.

Vrijeme koje je potrebno da se iz čaja izvuče ljekovitost zavisi od toga da li se pravi čaj od mekanog lišća i cvijeća, ili od lišća koje je tvrdo i kožnato. Ako se pravi čaj od korijena, treba ga sitno izrezati, kuhati 10 -30 minuta, ili prije kuhanja preko noći namočiti. Neke biljke se ne kuhaju, nego se samo namoče u vodi i ostave određeno vrijeme (npr. kao bijeli sljez). Čajevi u filter vrećicama su praktični, jer su već određene mjere, ali da bi stali u filter su sitno isjeckani, pa su izgubili većinu eteričnih ulja.

Nije isto djelovanje ako se čaj prelije hladnom, prokuhanom ili ključalom vodom. Pojedini čajevi djeluju različito na organizam ako stoje 5 ili 10 minuta. Zbog svih tih različitosti je jako važno pridržavati se uputstva za upotrebu koja se razlikuju od čaja do čaja. U svakom slučaju, čaj je napitak kod kojega ne možemo pogriješiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije