Kako će teći akcija spašavanja čileanskih rudara

Radiosarajevo.ba
Kako će teći akcija spašavanja čileanskih rudara
Cijev kroz koju prolazi kapsula: Foto: AP

Čileanski rudari, njih 33, koji su od 5. augusta zarobljeni na dubini od 625 metara u rudniku San Joze broje sate do ponovnog susreta sa svojim porodicama. Čileanska vlada je angažovala eksperte iz NASA-e, koji rudare, koji su već postavili svjetski rekord u vremenu provedenom pod zemljom, pripremaju i psihički i fizički za izlazak iz rudnika, javljaju svjetske agencije.

Izvlačenje rudara najvjerovatnije će početi u srijedu kada se metalnim cijevima osigura oko 96 metara probušenog otvora, da ne bi došlo do njegovog urušavanja prilikom akcije spasavanja, prenosi Fena. Preostali dio otvora kroz koji će ići specijalna kapsula, prolazi kroz čvrstu stijenu pa spasioci smatraju da u tom dijelu neće doći do urušavanja.

Čitavi timovi stručnjaka vodili su računa o njima sve vrijeme dok su se nalazili pod zemljom. Da bi preživjeli, rudari su morali da budu krajnje disciplinovani, redovno su spavali, dobijali čistu odjeću, tri topla dobro izbalansirana obroka dnevno počevši od jutarnje kafe pa sve do sladoleda kao deserta, odnosno dnevno potrebnih 2.200 kalorija.

Nisu dobijali alkohol, ali su cigarete bile "dozirane" i dozvoljene u "pušionici" koju su rudari organizovali.

Duboko pod zemljom oni su imali organizovan rad i odmor, podijeljeni u tri grupe od po 11.

Najviše 13 sati dnevno su gledali odabran TV program i filmove s video traka.

Upražnjavali su fizičku aktivnost i društvene igre, istovremeno, radeći na pripremama za spasavanje.

Zahvaljujući kablu za struju imali su električno svjetlo, svakog dana im se specijalnim pumpama dopremalo najmanje 100 litara vode i upumpavalo oko 114 kubnih metara zraka. Svjež zrak je snizio i temperaturu na ugodnih 28 stepeni, dok je u tavanskom dijelu prostora i dalje bilo najmanje 32 stepena.

Svakog dana svaki rudar telefonom je razgovarao određeno vrijeme s porodicom, a petkom i subotom su imali po najviše osam minuta video kontakta s najbližima. Isto tako, dvaput dnevno su imali mogućnost da kontaktiraju psihologe, ljekare i druge stručnjake.

Pripreme rudara za izvođenje akcije spasavanja već su toku. Prošle sedmice svi su podrvgnuti medicinskim testovima kako bi se procijenilo njihovo zdravstveno stanje jer su stručnjaci zabrinuti zbog akutne hipertenzije kod pojedinih rudara, kod kojih bi po izlasku iz rudnika moglo da dođe do iznenadnog pada pritiska.

Većina rudara trenutrno se osjeća dobro, izuzev što je nekolicina dobila kožne infekcije.

Druga briga je koagulacija, zbog čega su rudari od nedjelje počeli da uzimaju dnevno 100 miligrama aspirina, a posljednjih šest sati pred početak spasavanja dobiće specijalnu visokokaloričnu tečnu hranu, koju je osigurala NASA. U tom periodu neće dobijati čvrstu hranu da bi izbjegli mučninu jer spasilačka kapsula treba desetak puta da se rotira i do 350 stepeni do površine.

Najveći strahovi zvaničnika su napadi panike, ali kako navode stručnjaci, rudari su toliko zaokupljeni pripremama za izbavljenje da nemaju vremena da razmišljaju o samoj akciji.

Kako je najavljeno, dva medicinska stručnjaka spustiće se u rudnik da bi pripremili rudare za akciju spasavanja, a vlada je odabrala najstabilnije rudare s najvećim iskustvom da prvi krenu na klaustrofobično putovanje kapsulom Phoenix.

Rudari će na sebi imati džempere zbog razlike u temperaturi od oko trideset stepeni Celzija i naočare za sunce da ne bi oštetili vid, odmah će biti podrvgnuti medicinskom pregledu kakvom se podvrgavaju astronauti, a potom će biti odvezeni u obližnju bolnicu na opservaciju.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije