Južnoafrička vina

Radiosarajevo.ba
Južnoafrička vina
Vinograd u Južnoj Africi

Uz svu euforiju koja vlada oko Svjetskog prvenstva u fudbalu, mnogi će smetnuti s uma da je Južnoafrička republika i najpoznatiji i najveći afrički proizvođač vina te da bi, umjesto da se nerviraju na utakmici, mogli sjediti uz obalu okeana i pijuckati neka od vrhunskih svjetskih vina.

Vinska ekspanzija u Južnoafričkoj republici počela je nakon političkih promjena. Distribucija vina krenula je preko svojih davnih saveznika Velike Britanije i Holandije dok su danas južnoafrička vina nezaobilazan dio ponude svake vinoteke.

Kratka historija južnoafričkih vina

Tradicija je stara gotovo tri i po stoljeća. Prvo vino napravili su holandski doseljenici, najprije kultivirajući neke domicilne, divlje sorte, a zatim i sorte uvežene iz Francuske, najvjerojatnije Chenin blanc.

Nažalost, holandski pomorci, koji su počeli sa pravljenjem vina, zemlju i vinograde nisu obrađivali i njegovali sami, već su u okovima dopremili "besplatnu“ radnu snagu". Ipak, godina 1659. ostala je zapisana kao godina prve berbe.

Nakon Anglo-burskih ratova i nezadržive filoksere, prije nekih stotinjak godina, vinska industrija našla se na rubu propasti. Vinarstvo se uspjelo dići na noge najviše zahvaljujući nastanku snažnih udruga kooperanata, od kojih je najsnažniji, osnovan 1918., bio KWV (Ko-operative Wijnbouwers Verenigingvan Zuid-Afrika). KWV ubrzo je postao monopolist potpuno kontrolirajući svu trgovinu. Danas KWV posjeduje četvrtinu ukupnog izvoza vina i pod njegovom etiketom mogu se naći solidna i pitka vina, ali bez nekih većih aspiracija.

Najznačajnije sorte

Uzlet malih, privatnih vinara počeo je tek prije dvadeset godina i upravo su oni nositelji i promotori Cape wine kvalitete. Trenutno najznačajnija sorta je Chenin blanc, ili Steen na burskom na koju se odnosi oko 25% svih zasađenih vinogada u JAR. Kažemo "trenutno", budući da je na snazi proces prelaska sa Chenina na Sauvignon blanc (u Južnoj Africi prozvan "velikom bijelom nadom") i na Chardonnay. Od ostalih bijelih vina, posebno su popularni Rizling, Muškat Aleksandrija, ovdje nazvan Hanepoot od kojeg se već od sredine XVII stoljeća u regiji Constantia pravi istoimeno slatko vino, navodno jedno od Napoleonovih omiljenih vina.

Najznačajnija crvena sorta je Cabernet sauvignon koja se najčešće miješa po uzoru na bordoška vina. Od ostalih vrijedi spomenuti Cinsault, prosječnu sortu iz francuske regije Rhône koja se isključivo koristi za blendove te Pinotage, genetički produkt spajanja Cinsaulta sa Pinot noirom u južnoafričkom laboratoriju, čineći ovu sortu jedinstvenom.

Pored već spomenute Constantie, male regije u gotovo samom predgrađu Cape Towna, najznačajnije regije nalaze se u prstenu oko grada - Paarl, Franschhoek Valley i Stellenbosch, a kao nova snaga uzdiže se Mossel Bay na Indijskom okeanu.

Prema podacima iz 2007. godine, omjer crnog i bijelog vina je podjednak uz neznatnu prednost bijelog vina.

Bijele sorte:
Bukettraube
Cape Riesling (Crouchen Blanc)
Chardonnay
Chenel
Chenin Blanc (Steen)
Clairette Blanche
Colombard
Emerald Riesling
Gewürztraminer
Grenache (Blanc)
Muscat d’Alexandrie (Hanepoot)
Muscadel
Nouvelle
Palomino
Pinot Gris
Rajnski rizling
Sauvignon Blanc
Semillon
Ugni Blanc (Trebbiano)
Viognier

Crvene sorte:
Cabernet Franc
Cabernet Sauvignon
Carignan
Cinsaut
Gamay
Grenache
Malbec
Merlot
Mourvèdre
Muscadel
Nebbiolo
Petit Verdot
Pinot Noir
Pinotage
Roobernet
Ruby Cabernet
Shiraz
Souzào
Tinta Barocca
Touriga Nacional
Zinfandel

ado, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije