Jeste li pasivno agresivni?

Radiosarajevo.ba
Jeste li pasivno agresivni?


Pasivna agresivnost je obrambeni mehanizam koji vodi do posrednog ispoljavanja agresije prema drugima kroz pasivnost ili nedjelovanje, sabotažu i okretanje agresije prema samima sebi, što je prikriveno izražavanje izvorne agresije.

Svojstvena je i djeci i odraslima, a postane nezdravi obrambeni mehanizam tek u 20-im godinama, piše Ordinacija.hr.

Osnovni način na koji ovakve osobe funkcioniraju uključuje stvaranje pozitivnog ozračja oko određenog problema ("možete se osloniti na mene, ja ću sutra to završiti''), a kada je vrijeme za rezultate, oni ih sabotiraju (ne izvrše zadatak).

Kroz nedjelovanje, pasivno agresivne osobe vam se inate i pružaju otpor. Oni nisu sposobni reći vam otvoreno i u lice kako ne dijele vaše mišljenje, kako ne mogu ispuniti naređenje ili kako tražite previše od njih. Ljubazno će se nasmiješiti, ostaviti dojam kao da će ispuniti svoju zadaću, a u stvari neće mrdnuti ni prstom jer to nije u njihovom interesu.


Agresivno pasivne osobe se nikada ne sukobljavaju s drugima jer vjeruju kako uvijek gube – druge su osobe uvijek sposobnije, jače, pametnije i bolje od njih. Vjeruju kako ih otvoreno pokazivanje ljutnje ili negodovanja neće nigdje dovesti, te da je bolje podijeliti mišljenje s drugima zbog 'mira u kući', iako je njihovo mišljenje sasvim suprotno.

Uvjerene su kako nikoga ne zanima kako se oni osjećaju, jer imaju problema s niskim samopoštovanjem. Smatraju kako su njihovi problemi jedinstveni, svojstveni samo njima, pa ih tako niko neće razumjeti. Od velike im je važnosti da ih drugi vole i da dijele mišljenje s njima, pa makar i prividno. Radije će zatomiti svoje osjećaje, nego drugima dati do znanja šta u stvari misle i osjećaju.

Prepoznajte pasivno agresivnu osobu!

- Uvijek dijele vaše mišljenje, čak i kada ste uskogrudni.
- Nikada vam ne proturječe.
- Kritiziraju vas, časte sarkazmom i 'spuštaju' kad god imaju priliku, sve pod izlikom šale.
- Nikada vas ne suoče sa svojim negativnim osjećajima.
- Izbjegavaju sukobe i svađe.
- Uvijek se ponašaju vedro i veselo pred vama, no drugi kažu kako su negativni i
čudni vama iza leđa.
- Uvijek rade suprotno od onog što su rekli da će napraviti.
- Povuku se svaki put kada ih suočite s nekim problemom.
- Kažu kako se možete osloniti na njih, no to ne provedu u djela.
- Zavide vam na uspjehu i umanjuju vašu važnost.
- Uvjeravaju vas kako u stvari problemi ne postoje, kako vi preuveličavate situaciju.


Posljedice u odnosima s bližnjima

Kada bliske osobe prepoznaju pasivnu agresiju, najčešće su zbunjeni, razočarani i ljuti. Bez obzira na to koji su vaši motivi, vi ste im dugo lagali, pretvarali se i izdavali za osobu koja zapravo nema veze s vama i vašim unutrašnjim svijetom.

Kada se naljute i postanu frustrirani jer ste im lagali, suočit će vas s vašim ponašanjem, a taj će sukob biti daleko gori od onog kojeg ste htjeli izbjeći i tako se odlučili za pasivnu agresivnost.

Pasivno agresivne osobe odlučile su potisnuti svoju ljutnju i koliko god ih puta upitate šta nije u redu, neće vam se nipošto otvoriti. Takve osobe vjerovatno nisu ni svjesne svog problema, jer ne razmišljaju o sebi, nego o vašim negativnim karakteristikama (negativnim bar u njihovoj glavi).

Jeste li i sami pasivno agresivni?

- Skrivate nenaklonost prema nekome i ne možete biti iskreni prema njima.
- Pristanete na nešto, ali ne postupite tako jer se zapravo tome protivite.
- Ponašate se suprotno onome što drugi od vas očekuju.
- Tiho manipulirate drugima kako biste dobili što želite, a zapravo ste iznijeli suprotno mišljenje.
- Tražite osvetu tako da djelujete i ponašate se "dobro", no u stvari nikada ne
ispunite obećanje.
- Govorite drugima ono što žele čuti, a ne šta vi mislite.
- Pokušavate ugoditi drugima tako da dijelite njihove ideje ili planove, a zapravo radite suprotno.
- Kažete jedno, a napravite drugo.
- Mrzite nekoga, ali se bojite toj osobi ili drugima pokazati svoje negativne osjećaje.
- Osjećate se prisiljenima ponašati se na određen način.
- Izbjegavate sukobe po bilo koju cijenu.
- Ljuti ste, ali se bojite pokazati bijes, te tiho kujete osvetu tako da djelujete suprotno od očekivanog ili rečenog.

Kako pomoći pasivno agresivnoj osobi?

Kada želite 'raskrinkati' pasivno agresivnu osobu i ukazati im na nelogičnost niza njihovih djelovanja, naoružajte se mnogim primjerima kako biste dočarali njihove postupke. Ako je ta osoba spremna priznati kako je iza svega potisnuta ljutnja zbog nečega, onda je trebate ohrabriti na daljnji razgovor: neka vam se otvori i iskreno prizna šta ju je povrijedilo ili naljutilo, zbog čega se osjeća sigurno. U ovom trenutku ne smijete vikati, nego morate ostati pribrani. Samo će vaše razumijevanje otvoriti put do 'priznanja'.

Recite drugoj osobi kako ne postoje 'pravi' ili 'krivi' osjećaji, kako je u redu izreći naglas probleme jer će se oni jedino tako moći riješiti. Pomognite im ublažiti osjećaj odbijanja i ignoriranja tako da im date do znanja kako vam je stalo do njih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije