Godišnjica Montrealskog masakra

Radiosarajevo.ba
Godišnjica Montrealskog masakra
/ Spomenik žrtvama

Svakog 6. decembra Kanada, ali i sve svjetske organizacije koje se bore protiv nasilja nad ženama, obilježavaju godišnjicu Montrealskog masakra. Tog je 6. decembra 1989. 25-godišnji Marc Lepine, naoružan poluautomatskom puškom, koju je legalno kupio dvije sedmice ranije, i noževima, u zgradi Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Montrealu ubio 14 žena i ranio trinaest ljudi, devet žena i četiri muškarca, uzvikujući:

„Vi ste žene, vi ćete postati inženjerke. Vi ste horda feministkinja. Ja mrzim feministkinje.“

Nakon pokolja, Lepine je izvršio samoubistvo. On je vjerovao da su studentice krive što nije primljen na Mašinski fakultet ovog univerziteta. Lepine je iza sebe ostavio pismo u kojem objašnjava svoju mržnju prema feministkinjama, koje je sadržavalo i listu 19 prominentnih žena prema kojima je gajio naročitu mržnju. Ovaj dvadesetpetogodišnjak je smatrao da su mu feministkinje uništile život.

U Montrealskom masakru su ubijene: Anne-Marie Edward, Anne-Marie Lemay, Annie St. Arneault, Annie Turcotte, Barbara Daigneault, Barbara Maria Klueznick, Genevieve Bergeron, Helen Colgan, Maud Haviernick, Maryse Laganiere, Maryse Leclair, Michele Richard, Natalie Croteatu i Sonia Pelletier, postavši tragični simbol nepravde prema ženama.

Prije dvije  godine, kanadski reditelj Denis Villeneuve je snimio film o ovom strašnom događaju, Polytechnique. Film su najprije pogledale porodice žrtava i tek je s njihovim blagoslovom pušten u komercijalnu distribuciju.

Nakon tog događaja, ženske grupe širom Kanade organizovale su javna okupljanja, marševe i komemoracije, inicirani su obrazovni programi kojima bi se stalo u kraj nasilju nad ženama. Majke žrtava pokrenule su zahtjev za promjenu zakona o dozvoli nošenja oružja, upozoravajući na kontinuirano nasilje nad ženama. Federalna vlada i vlade provincija obavezale su se da će se boriti protiv nasilja nad ženama, a  1991. je kanadska vlada proglasila 6. decembar Nacionalnim danom sjećanja i akcije protiv nasilja nad ženama.

Dvije godine kasnije, 1993., pokrenuta je kampanja pod nazivom Nulta tolerancija, koja je muškarcima ponudila priliku da pokažu solidarnost sa ženama u borbi protiv nasilja.

Ovaj dan je u Kanadi poznat i pod nazivom Dan bijele vrpce, a 6. decembra svake godine zastave na svim javnim institucijama spuštaju se na pola koplja.

Godišnjica Montrealskog masakra spada među najznačajnije datume 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja, budući da podsjeća na jedan od najužasnijih primjera nasilja nad ženama i mizoginije koje je svijet ikad vidio.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije