Frižiderska pravila
Radiosarajevo.ba
Frižideri čuvaju svježinu namirnicama, no temperatura unutar njih varira u odnosu na to o kojoj se polici radi, i to od 2 do 10 stupnjeva.
To znači da određene vrste namirnica treba odlagati na određene police - sve za dobrobit ukusa i kvaliteta hrane.
Najhladnija tačka frižidera je ona na donjoj polici, iznad posude za povrće, na kojoj su 2°C. To mjesto je idealno za meso i ribu – osim održavanja svežine, izbjegava se kapanje i curenje po ostalim namirnicama.
Na srednjoj polici temperatura je 5°C , idealna za čuvanje jaja, mliječnih proizvoda, narezaka, ostataka obroka i namirnica na kojima piše „držati u hladnjaku nakon otvaranja“. Iste namirnice mogu se čuvati i na najgornjoj polici na kojoj je 8°C.
U ladici na dnu frižidera vlada rano proljeće - temperatura je 10°C, i tu treba držati voće i povrće koje bi se moglo oštetiti nižim temperaturama.
Najtoplije mjesto su vrata hladnjaka sa 10-15°C , te su predviđena za držanje pića, sosova i putera.
Osim pravilne raspodjele po temperaturama, bitno je i paziti na stupanj napunjenosti. Pretrpanost frižidera smanjuje cirkuliranje hladnog zraka između namirnica te time i sposobnost hlađenja.
Obratite pažnju na stvaranje leda na zidovima friržidera - ova pojava nije dobra i ovakve frižidere treba redovno čistiti.
Ekološki osviješteno ponašanje nalaže da vrata frižidera otvaramo što rjeđe i što kraće. Zato prije no što ih otvorite razmislite šta želite uzeti iz hladnjaka i gdje se ta namirnica nalazi. Za one koji se nalaze na dijeti za mršavljenje ovo će biti dodatna motivacija da vrata ne otvaraju.
Postoje vrste namirnica koje nije dobro držati u hladnjaku - egzotično voće, paradajz, boranija, krastavci i tikvice gube na kvaliteti ukoliko ih držimo u zimskim uvjetima.
radiosarajevo.ba
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.