FDA: Ova namirnica može povoljno djelovati na rizik za dijabetes tip 2

0
Radiosarajevo.ba
FDA: Ova namirnica može povoljno djelovati na rizik za dijabetes tip 2
Foto: Profimedia / Ilustracija

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) nedavno je donijela odluku koja omogućuje proizvođačima jogurta da istaknu da ta namirnica može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2.

Ova odluka predstavlja prvu zdravstvenu tvrdnju koju je FDA izdala za jogurt, iako je naglašeno da nije potpuno u skladu s najstrožim standardima naučnog suglasja, prenosi CNN.

Prema priopćenju FDA, "kako bismo osigurali da te tvrdnje ne dovode u zabludu, moraju biti popraćene odricanjem od odgovornosti ili drugim primjerenim jezikom kako bi se potrošačima tačno prenijela razina naučnih dokaza koji podupiru tvrdnju."

Evo kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima

Evo kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima

Odobrenje proizvođačima jogurta temelji se na ograničenim naučnim dokazima koji sugeriraju da "redovito jedenje jogurta, najmanje 2 šolje (3 obroka) sedmično," može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2. FDA je donijela ovu odluku nakon pregleda istražovanja koje su podržale preporučenu količinu jogurta potrebnu za postizanje navedenog učinka.

Jogurt, napravljen od mlijeka fermentiranog bakterijama Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus, bogat je kalcijem, proteinima, vitaminima B i mineralima poput magnezija, fosfora i kalija. Ova odluka FDA-e proizašla je iz peticije koju je 2018. podnijela kompanija za hranu i piće Danone North America, pokrenuvši pregled postojećih istraživanja o povezanosti između jogurta i dijabetesa tipa 2.

Doručkujete kasno? Nutricionistkinja otkriva je li to dobra odluka, i kako se odražava na zdravlje

Doručkujete kasno? Nutricionistkinja otkriva je li to dobra odluka, i kako se odražava na zdravlje

Ipak, kritičari ističu da su istraživanja ograničena i ne pružaju snažne dokaze, pa se ne može sa sigurnošću tvrditi da postoji uzročna veza između konzumiranja jogurta i smanjenja rizika od dijabetesa tipa 2. Profesorica nutricionizma, zdrave hrane i javnog zdravstva Univerziteta New York, Dr. Marion Nestle, kritizirala je odluku, postavljajući pitanje o opravdanosti preporuke konzumiranja 2 šolje jogurta sedmično kao preventivne mjere za dijabetes tipa 2.

Napomenula je da je uzrok dijabetesa tipa 2 složen i da se ne može povezati isključivo s unosom jogurta. Također je izrazila zabrinutost zbog šećera u jogurtima, koji su često zaslađeni, a visoka konzumacija dodanog šećera povezana je s povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2 prema brojnim studijama, piše Slobodna Dalmacija

U konačnici, Dr. Nestle naglašava važnost korištenja "zdravog razuma" prilikom procjene zdravstvenih tvrdnji proizvoda te ističe da očekivati da će jogurt sam po sebi biti uzročno povezan s prevencijom dijabetesa nema smisla izvan šireg konteksta prehrane i načina života.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije