EU spašava sluh ljubitelja glasne muzike

Radiosarajevo.ba
EU spašava sluh ljubitelja glasne muzike



Slušalice nikad nisu smatrane većom prijetnjom ljudskom zdravlju. Zvaničnici Evropske unije (EU)procjenjuju da pet do 10 posto osoba koje koriste slušalice pri slušanju glasne muzike više od jednog sata dnevno pretrpe trajno oštećenje sluha. Stoga će od sada u sve uređaje za reprodukciju tona biti ugrađen filter za ograničavanje glasnoće zvuka, piše Aljazeera.net.

Ali, kako izvještava reporteka Al Jazeere Jessica Baldwin, za neke je ova uredba stigla prekasno. Marc Nicholson je deset godina bio DJ u nekim od vodećih londonskih klubova. Preglasna muzika uzela je svoj danak. Marc slabije čuje, a naročito ga muči hronični tinitus - užasan škripeći zvuk koji odjekuje u njegovim ušima. I ne prestaje, sve dok ne zaspi. „Paradoksalno je da meni, koji sam uvijek uživao u glasnoj muzici, sada nedostaje tišina”, kaže Marc Nicholson.


Slušalice nikad nisu smatrane većom prijetnjom ljudskom zdravlju, foto: Newsday.com

Preventivne mjere

Posebne slušalice, koje koštaju više od 200 dolara, omogućavaju Marcu da nastavi s poslom bez daljnjeg oštećenja sluha. Zbog sve više ovakvih slučajeva, Evropska unija odlučila je hitno reagirati. Od sada će svi muzički playeri prodavani u Evropi, mobiteli, iPhonei imati maksimalni nivo glasnoće zvuka, ograničen na 85 decibela. No, oni koji budu željeli slušati glasniju muziku moći će to zaobići pritiskom na jedno dugme, kaže repoterka Baldwin.

Populacija koja će, prema istraživanjima, najviše koristiti tu mogućnost, su osobe mlađe od 35 godina. Stručnjaci smatraju da ova grupa treba biti obuhvaćena preventivnim mjerama. „Kada se vozite metroom, obično možete čuti šta slušaju ljudi sa slušalicama. Oni nisu svjesni koliko je to glasno. Ako ih upozorite, možda će im to postati jasno”, kaže Gema Twitchent. Promjene navika nisu jednostavan posao. Mnogim mladima zvonjava nakon noći u provedene klubu znak je uspješnog izlaska, više nego upozorenje na početak trajnog oštećenja sluha.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije