Dobrobiti ovog voća mogla bi vas navesti da još radije pijete smoothie s njim kao glavnim sastojkom

0
Radiosarajevo.ba
Dobrobiti ovog voća mogla bi vas navesti da još radije pijete smoothie s njim kao glavnim sastojkom
Foto: Thinkstock / Ilustracija

Ko ne voli uživati u njima? Vjerojatno su najomiljenije voće, slatke, praktične za međuobrok, a sigurno ste čuli i da su bogate kalijem, što je ključno za zdravlje srca. Uz to, obiluju vlaknima koja usporavaju probavu i produžuju osjećaj sitosti. Riječ je o bananama, a nova saznanja o njihovim prednostima mogla bi vas potaknuti da s još većim guštom uživate u smoothieju s bananama kao glavnim sastojkom.

Istraživanja su već potvrdila važnost sastava i ravnoteže crijevnog mikrobioma - bakterija koje obitavaju u našim crijevima - za opće zdravlje. Za održavanje te ravnoteže ključni su probiotici, korisne bakterije koje možemo unijeti putem fermentirane hrane i dodataka prehrani.

Međutim, s obzirom da ne možemo uvijek konzumirati fermentiranu hranu, potrebno je pronaći alternativne izvore probiotika. Banane dolaze u igru zbog svoje visoke razine topivih prehrambenih vlakana, koja se smatraju prebioticima - idealnom hranom za probiotike, odnosno korisne bakterije u crijevima. Ova interakcija omogućuje probioticima da pozitivno utječu na probavu i imunosni sistem.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Zašto je održavanje ravnoteže važno? Ako probiotici ostanu bez prebiotika, korisne bakterije počinju odumirati, što dovodi do neravnoteže u crijevima - poznate kao crijevna disbioza. Takva neravnoteža može pridonijeti razvoju ozbiljnih bolesti poput upalnih bolesti crijeva, pretilosti, dijabetesa, pa čak i raka.

Nedostatak dobrih bakterija može izazvati oštećenja stanica u probavnom sistemu, potičući neželjenu reakciju imunološkog sistema i uzrokujući kroničnu upalu koja nije uzrokovana infekcijom, već napadima imunološkog sistema na nešto što nije stvarna prijetnja, kako objašnjava dijetetičarka Sally Twellman iz zdravstvenog centra Heading Health u Austinu. U ovom slučaju, to su stanice probavnog sistema. Hrana bogata prebioticima, poput banana, može pomoći u prevenciji takvih problema.

Ovih pet znakova ukazuju da vam nedostaje proteina u jelovniku

Ovih pet znakova ukazuju da vam nedostaje proteina u jelovniku

Povezanost između crijeva i mozga postaje sve očitija, s dokazima koji ukazuju na to da crijevni mikrobiom utječe na mentalno zdravlje. Komunikacija između mozga i crijeva odvija se u oba smjera, a promjene u mikrobiomu mogu utjecati na tu komunikaciju. Studije povezuju crijevnu disbiozu, izazvanu upalom, s mentalnim stanjima poput anksioznosti i depresije. Održavanje ravnoteže bakterija u crijevima može imati pozitivan učinak na mentalno zdravlje i cjelokupno dobrostanje.

Uz svoje protuupalno djelovanje, topiva prebiotička vlakna također mogu pomoći u olakšavanju zatvora, čestog uzročnika nelagode zbog nadutosti. Dodatno, visoka razina kalija u bananama ima diuretski učinak, potpomažući bubrezima u eliminaciji viška vode i soli iz tijela.

Ilustracija
Foto: Pixabay.com: Ilustracija

Sveukupno, održavanje ravnoteže bakterija u crijevima ključno je za potporu zdravlju, a prebiotici nisu prisutni samo u bananama, već i u raznim vrstama povrća, voća i žitarica, uključujući jabuke, luk, poriluk, bijeli luk, zob, lanene sjemenke, šparoge, maslačak i čičoka. Kako bi se očuvalo zdravlje crijeva, važno je smanjiti unos ultraprerađene i brze hrane, koja se povezuje s nižom raznolikošću probiotika u crijevima, piše Živim.

Također, treba razumno koristiti antibiotike, jer njihova nepotrebna uporaba može narušiti ravnotežu mikrobioma uništavajući korisne bakterije i izazivajući disbiozu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije