Bosanski lonac: Neodoljivi okus tradicije (FOTO RECEPT)

Radiosarajevo.ba
Bosanski lonac: Neodoljivi okus tradicije (FOTO RECEPT)
/ Servirana porcija lonca

Bosanski lonac je omiljeno tradicionalno jelo naših krajeva, čiji nastanak seže u srednjovijekovnu Bosnu, a vezan je za iskopavanje uglja. 

Rudari koji su radili na površinskim kopovima su ujutro palili ognjište i kraj njega slagali posude sa hranom, kako bi se ona satima krčkala na laganoj vatri dok su oni obavljali teški posao. Da ne bi došlo da "nekontrolisanih prebacivanja" boljih komada mesa iz posude u posudu, svako je svoj lonac čvrsto povezivao, dok se krčka. 

I danas je čar ovog jela u njegovom dugotrajnom 'šaputanju' na laganoj vatri, a pergament papir kojim je lonac povezan omogućit će da se namirnice omekšaju u sopstvenom soku. 

Alija Lakišić, najpoznatiji sakupljač tradicionalnih bosanskih jela, upozorava da lonac ne bi trebalo poistovijetiti sa jelima jahnija ili papazjanija koja sadrži više tekućine, kupus ili papriku. 

U svojoj knjizi Bosanski kuhar, Lakišić donosi osnovni recept koji se može spravljati u glinenom loncu u pećnici, a koji smo prilagodili i kuhanju na ploči. Koločina je dovoljna  za 4-5 osoba, a ukoliko vam ostane viška, jelo je dobro i kad se podgrije. 

  • 800 gr. kvalitetne govedine ili deblje junetine
  • 600 gr krompira
  • 100 gr mrkve
  • 150 gr crvenog luka
  • 8 česni bijelog luka  
  • Paradajz svježi ili ukuhani
  • Peršunov list
  • Celer
  • Sol
  • 16 zrna bibera
  • 12 klinčića
  • 1 dcl. bijelog vina i 1 dcl vode (ili rastvor sirćeta i vode) 
  • Pergament papir, konopac i eventualno komad gaze

 

Povrće se očisti i izreže, osim bijelog luka koji ostaje u cijelim česnima. U lonac se slaže red povrća i začina, red mesa, pa tako redom dok se svi sastojci ne poslažu. Ukoliko želimo prije serviranja izbaciti bijeli luk, zrna bibera i klinčiće, povezat ćemo ih u gazu i tako kuhati, a nakon kuhanja jednostavno odstraniti iz jela.

Složen lonac se zalije bijelim vinom i vodom, te poveže pergamentom. U početku se peče na jačoj vatri, a zatim prebaci na laganu vatru. Ne smije vriti, već samo krčkati. Što duže lonac krčka, to će biti bolji i ukusniji, piše Lakišić i zaključuje: 

Ukoliko je lonac uspio, onda iz njega i krompir mora biti sladak kao mozak. 

U našoj fotogaleriji pogledajte faze pripreme lonca kojeg smo kuhali na laganoj vatri 4 sata. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije