20. mart je Svjetski dan bez mesa

Radiosarajevo.ba
20. mart je Svjetski dan bez mesa


Na prvi dan proljeća obilježava se Svjetski dan bez mesa, ove godine 28. put. Cilj Svjetskog  dana bez mesa je da podsjeti na sve pozitivne efekte koju ishrana bez mesa ima na ekologiju, životinjski svijet i zdravlje čovjeka.

Na prvi dan proljeća, pijace su prepune svježeg povrća, te je ovo pravi dan da se sjetimo koliko raznovrsna i bogata trpeza može biti i bez mesa. 

Na ovaj dan udruženja za zaštitu životinja, ekologije i promociju vegetarijanstva iz više od trideset zemalja svijeta pozivaju javnost da odbaci mesne navike i istraži zdravu i suosjećajnu prehranu.

Biti vegan u BiH

A razloga za prelazak na ishranu temeljenu na žitaricama, povrću i voću je mnogo:

Radi okoliša i planete. Količina stakleničkih plinova uzrokovanih masovnim uzgojem stoke veći je od količine koju uzrokuje čitav saobraćaj na Zemlji. Životinje na farmama svake sekunde proizvedu 550 tona izmeta, te zagađuju vodu i zemlju.

1. oktobar, Svjetski dan vegetarijanstva

Radi zdravlja čovjeka. Voće, povrće, mahunarke, žitarice i sjemenke najzdravija su ishrana za mlade i stare jer štite od najčešćih bolesti i uzročnika smrti u zapadnim zemljama: bolesti srca i krvnih sudova, dijabetesa, pretilosti i raka. Različita istraživanja su pokazala da vegetarijanci i vegani imaju za 20 posto nižu stopu smrtnosti od ovih oboljenja, žive duže i rjeđe obolijevaju.

Vegetarijanstvo je zdravo za srce

Zbog gladi u svijetu. Za proizvodnju mesa su potrebne ogromne količine žitarica i vode koji bi mogli biti utrošeni za potrebe ljudi u najsiromašnijim zemljama.

Radi suosjećanja sa životinjama. Konzumiranje mesa nužno znači ubijanje drugih bića i podržavanje patnje koju tokom cijelog kratkog života proživljavaju u industriji.

Zašto jedemo krave, ali ne i zlatne retrivere?

Zbog kulinarskih užitaka. Otkrivanje vegetarijanske hrane, novih namirnica i kombinacija okusa otvara nove kulinarske vidike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije