16. oktobar, Svjetski dan hrane

Radiosarajevo.ba
16. oktobar, Svjetski dan hrane

Svake godine, 16. oktobar se obilježava kao Svjetski dan hrane, koji je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila još 1979. godine, na dan osnivanja Svjetske organizacije za hranu (FAO). Obilježavanje Svjetskog dana hrane možda nikad nije bilo važnije, u trenutku kada se u svijetu dnevno baci preko 12 tona hrane, a istovremeno svake minute od gladi umire više od 25 ljudi.

Subsaharska Afrika i dalje je najteže pogođena glađu i u njoj je broj gladnih rastao kada je u drugim dijelovima svijeta, Aziji, Latinskoj Americi i Okeaniji, opadao.

Broj gladne djece u Africi će porasti za dodatnih 3,3 miliona do 2025. godine, ukoliko se trenutačni trendovi i politike nastave, govori posljednji izvještaj Međunarodnog instituta za istraživanje prehrambene politike.

Ciljevi Svjetskog dana hrane su ohrabrivanje poljoprivredne proizvodnje, saradnje među državama u tom smislu, promoviranje ekonomske i tehničke saradnje među zemljama u razvoju, ohrabrivanje učešća ljudi iz ruralnih područja, naročito žena i deprivilegovanih kategorija, podizanje svijesti o problemu gladi u svijetu i globalne solidarnosti koja je put do njenog rješavanja. Tema Svjetskog dana hrane 2012. je agrikulturna saradnja, kao ključ za rješavanje problema gladi u svijetu.

U Sarajevu će se 16. oktobar obilježiti Trkom za život, koja ima za cilj podsjetiti na djecu koja širom svijeta umiru od pothranjenosti i bolesti koje se mogu spriječiti. Banjaluka će Svjetski dan hrane obilježiti u saradnji sa Mercatorom, u kojem će biti snižene cijene osnovnih životnih namirnica i provedena humanitarna akcija prikupljanja priloga za djecu ugroženih socijalnih kategorija.

Prema posljednjim podacima Svjetske organizacije za hranu, broj gladnih u svijetu prelazi 870 miliona, a prognoze su i gore: do 2050. godine, svijet će morati proizvoditi 70 posto više hrane nego danas, kako bi bio u stanju nahraniti novih 2,3 milijardi ljudi, jer će nas tada na planeti, prema UN-ovim procjenama, biti 9,2 milijarde.

S druge strane, brojni su stručnjaci koji neprestano naglašavaju da je hrane sasvim dovoljno, ali da nije dobro raspoređena. Podaci FAO govore da se danas u svijetu proizvodi 10 posto više hrane nego što je potrebno da se nahrane svi ljudi svijeta. Svjetske organizacije za zaštitu okoliša podsjećaju i da se većom proizvodnjom hrane troše enormni prirodni resursi, uz veliko zagađenje okoliša i uticaj na globalno zatopljenje.

Razumnija raspodjela hrane na svijetu i smanjenje jaza između bogatih i siromašnih ključni su za rješenje problema gladnih u svijetu. Svako od nas može učiniti malo koliko je u njegovoj moći, biti štedljiviji, razumniji u potrošnji i raditi na podizanju svijesti.

Vezano:

Naučite bacati manje hrane u smeće
Kartonskom kutijom protiv bacanja hrane
Ako ne pojedete sve, platićete više

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije