14 vrsta hrane koja se smatra zdravom - a zapravo nije
Možda ćete se iznenaditi kada saznate da neke namirnice koje se smatraju zdravima - to zapravo nisu.
Na ovoj listi su kokice iz mikrovalne peći, lagani preljev za salatu, proizvodi bez glutena, ali i čips od povrća.
Pogledajte spisak namirnica:
Pogledajte kako je bilo na koncertu Gorana Bareta u Domu mladih
Kokice iz mikrovalne pećnice - pakirane kokice mogu sadržavati visoku razinu kemikalije koja se naziva diacetil, a da ne spominjemo nepotreban natrij. Drži se radije staromodnog stila pripreme kokica u običnoj posudi na štednjaku.
Lagani preljev za salatu - iako na etiketi može biti napisano "light", popis sastojaka u laganom preljevu za salatu i dalje je prepun konzervansa, natrija i šećera. Najbolje je da za preljev koristite maslinovo ulje uljem s balzamičnim octom.
Jogurt s okusom - aditivi u aromatiziranom jogurtu su brojni, a uglavnom sadrže i dosta dodanog šećera. Kao alternativu uzmite grčki jogurt dodaj mu voće i zasladi ga medom ili javorovim sirupom.
Tjestenina sa špinatom - nakon prerade u tjestenini ne ostane gotovo ništa špinata te nema nikakve dodatne hranjive vrijednosti.
Hrana s niskim udjelom masti / bez masti - u takvoj hrani se se smanjuje masnoća u procesu proizvodnje, ali uklanjanjem masnoće uklanja se i okus.
Kako bi se poboljšao okus, hrana s niskim udjelom masti često se pakira s dodatkom šećera i soli. Stoga posezanje za hranom s niskim udjelom masti nije tako zdravo kao što se misli.
Proizvodi bez glutena - oznaka "bez glutena" ne znači automatski da je proizvod zdrav. Umjesto toga, drži se hrane koja prirodno ne sadrži gluten, poput voća, povrća i smeđe riže.
Zamrznuti gotovi obroci - u usporedbi sa svježom hranom, voćem i povrćem, smrznuti obroci sadrže konzervanse i često previše natrija.
Čips od povrća - nakon svih obrada kroz koje povrće prođe, izgubi se gotovo sva njegova hranjiva vrijednost. Ako ste u potrazi za hrskavim zalogajem, probajte ispeći neko svoje omiljeno povrće, piše Miss7.zdrava.24sata.hr.
Proteinske pločice - iako je riječ "protein" uključena u naziv, to nije razlog da se taj proizvod smatra zdravim. Obično sadrži i niz aditiva i zamjena za šećere koji nisu uvijek najzdraviji.
Organska hrana - ne sadrži pesticide, antibiotike i većinu aditiva, ali to ne znači da se organska grickalice ne prerađuju i pune sa toliko šećera kao i neorganska grickalice.
Smoothieji - oni koje napravite kod kuće od voća, povrća, sjemenki su zdravi, ali oni koje kupite u trgovini (ne svi naravno) sadrže i mnoge nezdrave sastojke poput dodanih šećera i pojačivača okusa.
Sojino mlijeko s okusima - ne treba se miješati s običnim sojinim mlijekom koje sadrži kalij i proteine. Sojino mlijeko s okusom čokolade i vanilije ima puno šećera i kalorija i djeluje više kao desert nego kao zdravi napitak.
Kafa - ako je pijete s puno mlijeka i šećera onda jednostavno nije zdrava.
Alkohol - premda čaša vina dnevno može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, a tekila ili rakija na primjer mogu potaknuti probavu, ne treba zaboraviti da alkohol ima oko sedam kalorija po gramu te da je u većim količinama štetan.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.