Najčešći mitovi i zablude o mačkama

Radiosarajevo.ba
Najčešći mitovi i zablude o mačkama

Vlasnici kućnih ljubimaca se prije ili kasnije sretnu sa raznoraznim "dobronamjernim savjetima" komšija i prijatelja koji su iste čuli od nekog drugog, a oni od nekog trećeg. Vjerovali u njih ili ne, mnogima nije drago kada na putu na ispit ili razgovor za posao sretnu crnu macu. O čemu se tu zapravo radi i da li u neke od tih "savjeta" treba vjerovati?

Da bismo riješili dilemu, donosimo vam nekoliko najčešćih mitova i zabluda o mačkama. Pretpostavljamo da ste za skoro sve već i sami čuli. Ako ste u neke i vjerovali - razmislite još jednom.

Trudnice ne smiju imati mačku

Veliki broj mačaka ima latentnu hroničnu toksoplazmozu, bolest koja je u tom istom obliku česta i kod ljudi, i samo analizom određenih grupa antitijela može se ustanoviti da li je infekcija kod ljudi ili mačaka akutna. Ukoliko trudnica nema prisutna antitijela, veoma je bitno da striktno vodi računa i izbjegava mogući kontakt sa mačjim izmetom kao najvećim izvorom infektivnih oblika.

U svakom slučaju, trudnoća i mačka u kući - "da",  ali uz redovne kontrole i izbjegavanje kontakta sa mačjim toaletom. Stoga, prema savjetu veterinara, ovu obavezu prepustite partneru.

Crna mačka donosi nesreću?

Ako vam crna mačka pređe put treba da pljunete tri puta, vratite se tri koraka unazad, ponovite isto, bacite nakovanj sa krova, zaplešete Gangnam Style, pa nastavite gdje ste pošli... Naravno da je ovo vjerovanje apsolutna budalaština, ali je ujedno i jedno od najraširenijih sujevjerja zbog kojeg svake godine u Evropi strada desetina hiljada crnih mačaka.

Apsolutni rekorder je Italija. Prema podacima talijanskog udruženja za zaštitu životinja svake se godine, upravo zbog sujevjerja, ubije oko 60 hiljada crnih mačaka. Crna mačka je u historiji često bila povezivana sa vješticama, odakle dolazi i mit o njihovih devet života. Vjerovalo se, naime, da se neke vještice mogu transformisati u mačke tačno devet puta.

Mačka ima devet života

Nemojte bukvalno shvatiti da mačke imaju devet života, ali skoro da je tako. Kada su u pitanju teške i hronične bolesti, uspješnije se oporavljaju, i duže preživljavaju nego psi sa istim problemima. Međutim, mačke brzo i troše te svoje "živote". Kod mnogih koje vode porijeklo sa ulice često se ustanovi prisustvo opasnih virusa koji skraćuju život sa prosječnih 15, na 11 do 12 godina, objašnjavaju veterinari.

Mačke uzrokuju šizofreniju

Također jedna velika glupost. Štaviše, mačke i ostali kućni ljubimci terapeutski djeluju na sve mentalne bolesti. Dakle, ukoliko ste nervozni - macu u ruke i bit će vam bolje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije