U Potočarima će ove godine biti ukopano 49 žrtava

0
Radiosarajevo.ba
U Potočarima će ove godine biti ukopano 49 žrtava
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Majke Srebrenice uoci presude Mladicu

U Memorijalnom centru Potočari-Srebrenica danas je održan četvrti sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima "SZ UN-a“ Srebrenica.

Na sastanku su razmatrani izvještaji predsjednika pododbora o aktivnostima između dvije sjednice i Programa obilježavanja 27. godišnjice genocida.

 Predsjednik Organizacionog odbora Hamdija Fejzić kazao je da pripreme za obilježavanje 27. godišnjice genocida teku po planu, navodeći da su u ovom trenutku spremni posmrtni ostaci 49 identifikovanih žrtava koji će biti ukopani 11. jula u Potočarima.

Najnovije informacije iz Brisela: Još jedna zemlja 'skeptična' po pitanju otvaranja pregovora s BiH?

Najnovije informacije iz Brisela: Još jedna zemlja 'skeptična' po pitanju otvaranja pregovora s BiH?

"Već je sve spremno za obilježavanje 27. godišnjice genocida, ove godine program obilježavanja sadrži dosta aktivnosti u odnosu na prethodne dvije godine. Ove godine će biti organizovan javni prevoz za građane koji žele da prisustvuju dženazi i komemoraciji 11. jula. Kada je u pitanju sigurnosna situacija, imamo informaciju Pododbora za bjezbjednost da će sve proteći u najboljem redu", rekao je Fejzić.

Naglašava da će posmrtni ostaci sa tabutima iz Visokog do Potočara biti prevezeni 8. jula.

"Prvi dan kurban Bajram je 9. jula i iz tog razloga dan ranije će tabuti iz Visokog biti prevezeni za Potočare. Inače, drugi dan pohoda 'Marša mira 2022' je Kurban bajram i bajram-namaz će se klanjati u Liplju. Vjerski namaz će predvoditi muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović. Svi učesnici i oni koji žele mogu klanjati bajram-namaz u Liplju", kazao je Fejzić.

U sklopu obilježavanja 27. godišnjice genocida ove godine po prvi put će biti održana konferencija "Majkina marama“ u organizaciji Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa".

Predsjednica Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić kaže da konferencijom žele pokazati jačinu majke i borbu za istinu i pravdu od 1995. godine.

"Prijavilo se blizu pet hiljada važnih žena iz cijelog svijeta, čak ćemo imati učesnice iz Afrike, kao iz Amerike, Austrije i ostalih zemalja. Pokušali smo da spojimo žene koje se bave ljudskim pravima u Haškom tribunalu, žene koje se političarke, historičarke, glumice itd. Ove godine konferencija se održava u Potočarima, a iduće godine će biti održana u New Yorku ispred Ujedinjenih nacija", najavila je Subašić.

Prema njenim riječima na osnovu evidencije Udruženja, dosad je 580 majki umrlo, a da nisu dočekale da ukopaju jednu kost svojih najmilijih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije