Mladić (17) odlučio živjeti u vozovima: Godišnje trošim 10.000 eura, tu sam našao djevojku

1
Radiosarajevo.ba
Mladić (17) odlučio živjeti u vozovima: Godišnje trošim 10.000 eura, tu sam našao djevojku
Foto: Screenshot / Mladić iz Njemačke koji je odlučio živjeti u vozovima

Ovaj mladić živi u vlakovima od augusta 2022. godine.

Lasse Stolley, 17-godišnji Nijemac, napustio je udoban život u porodičnoj kući i zamijenio ga za minimalistički život na tračnicama. U manje od dvije godine, proputovao je 650.000 kilometara širom Njemačke, što je više od 15 putovanja oko svijeta.

"Činjenica da mogu odlučiti svaki dan kamo želim ići jednostavno je čudesno, to je sloboda", rekao je Stolley u razgovoru za AFP u kafiću na željezničkoj stanici u Frankfurtu.

Nova atrakcija na Baščaršiji: Da li ste vidjeli "Sarajevski dijamant"?

Nova atrakcija na Baščaršiji: Da li ste vidjeli "Sarajevski dijamant"?

Putuje s ruksakom i za život mu ne treba puno. Godišnji budžet mu je 10.000 eura, od čega najveći trošak mu je karta za prvu klasu njemačkih željeznica koju je nabavio s popustom - košta 5.888 eura.

Zahvaljujući toj pretplati ima pristup salonima za prvu klasu na željezničkim stanicama gdje može besplatno jesti i oprati odjeću u umivaonicima koju potom suši u vlaku noću. U tim se salonima i sam pere. Tušira se na bazenu u blizini željezničkih stanica.

Luksuzni restoran zabranio ulaz ovim ženama: 'Želimo seksi vibru'

Luksuzni restoran zabranio ulaz ovim ženama: 'Želimo seksi vibru'

Navikao je spavati na sjedištima prvog razreda koji su mu postali toliko udobni da mu je teško zaspati u normalnom krevetu. "Nedostaje mi ljuljanje vlaka", rekao je. Nakon što je završio školu, pronašao je posao na određeno vrijeme kao samostalni developer za mali startup što mu omogućava da radi u vlaku.

"Volim što mogu jednostavno gledati kroz prozor, gledati pejzaž kako brzo prolazi... i istraživati svaki kutak Njemačke", rekao je.

Međutim, ništa nije upućivalo na to da bi mogao živjeti takvim nomadskim životom. Dok je bio dijete željeznice ga nisu zanimale, nikada nije imao električni voz i samo je dva puta putovao brzim vozom prije nego je odlučio stalno živjeti na tračnicama.

Udala se za svog puno starijeg šefa: Njeni viralni snimci izazivaju duboke podjele na internetu

Udala se za svog puno starijeg šefa: Njeni viralni snimci izazivaju duboke podjele na internetu

Nakon što je završio srednju školu, planirao je odraditi stručnu praksu za programera. To je propalo, ali tada je slučajno naišao na dokumentarac o čovjeku koji je živio u vozovima. "Pomislio sam da bih mogao i ja", rekao je. Roditelji su ga na početku pokušavali odgovoriti od toga. Ali shvativši da je odlučio to napraviti po svaku cijenu, napokon su odlučili podržati ga.

Na početku mu nije bilo lako. Teško mu je bilo spavati u vozu i često se vraćao roditeljima. U međuvremenu se navikao. Čak je pronašao djevojku u salonu prve klase željezničke stanice u Koelnu.

Život na njemačkim željeznicama, koje se često kritikuju da su u žalosnom stanju zbog premalih ulaganja, nije uvijek jednostavan. "Kašnjenja i drugi problemi su svakodnevni", rekao je.

TikTokerica posjetila BiH i ostala impresionirana:  Potrošila ukupno 187 eura za 4 dana boravka

TikTokerica posjetila BiH i ostala impresionirana: Potrošila ukupno 187 eura za 4 dana boravka

Deutsche Bahn nije želio komentirati neobičnog putnika. Tokom dobrog dijela 2023. i početkom 2024. zaposlenici željeznica često su štrajkali za bolje plate i uslove rada. U vrijeme štrajka Lasse je odlučio spavati na aerodromskom naselju. Ali nije se umorio.

Na pitanje koliko još misli tako živjeti, odgovorio je: "Možda godinu dana, možda pet. Za sada se dobro zabavljam i svaki dan otkrivam nove stvari."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije