Jeste li čuli za Ekvatorsku Gvineju: Pustolov Iličić snimio fascinantne prizore

0
Radiosarajevo.ba
Jeste li čuli za Ekvatorsku Gvineju: Pustolov Iličić snimio fascinantne prizore
FOTO: Facebook / Grad Malabu
Poznati pustolov Kristijan Iličić, uprskos pandemiji i otežanim uslovima putovanja zbog iste, neophodnih potvrda, viza ali i epidemioloških mjera, ne odustaje od putovanja.
Ovih dana boravi u Ekvatorskoj Gvineji. Njegovu priču prenosimo u cijelosti. 
"Nalazim se u glavnom gradu Malabou koji je smješten na otoku Bioko. Zanimljivo je da se ovaj otok nalazi bliže obali Kameruna (cca. 40 km je udaljen od njega), a ipak pripada Ekvatorskoj Gvineji od koje je udaljen čak 160 km!
No, kako nisam mogao dobiti vizu za Kamerun, a i letovi iz te države su obustavljeni još početkom pandemiji, morao sam letjeti iz Etiopije i taj je let trajao četiri i pol sata (iz Kameruna bih u Malabo stigao za 20 minuta!), a i sve je bilo pet puta skuplje.
Ekvatorska Gvineja je sedma među najmanje posjećenim državama svijeta, jako je teško dobiti vizu i moram priznati da sam bio među prvima koji su je posjetili u doba pandemije.
Vizu sam pokušao dobiti još u Egiptu, no nisam uspio jer nisam imao potvrdu njihove policije, pa sam odletio u Etiopiju i jedva je tamo ishodio. Imao sam jako dobro pozivno pismo koje je bilo najvažnije. Putovanje se pokazalo izuzetno skupo. Morao sam napraviti PCR test ne stariji od 48 sati, pa odmah još jedan test čim uđem u državu, potom mi je slijedila karantena od pet dana u hotelu koji sam platio 1000 eura i nakon karantene još jedan test! Ukupno tri testa (jedan je 150 eura), 1000 eura hotel samo za vrijeme karantene, karta u jednom smjeru 800 eura, a trebao sam imati još za hranu, ostale stvari i za povratnu kartu...
Ukupno dođete do cifre od skoro 4.000 eura. Naravno da nije pandemije ne bi bilo troška karantene, troška testova i povratna karta bi vjerojatno bila jeftinija jer bi imali više mogućnosti.
Grad Malabu - undefined

FOTO: Facebook: Grad Malabu

Ovo je jedina država u Africi u kojoj govore španski, a zbog diktature, silnih kontrola, checkpointova, vrlo otežanog fotografiranja (možete čak u zatvoru završiti radi slikanja), zovu je i Sjeverna Koreja Afrike.
U Malabou su i danas vidljivi tragovi španjolske arhitektura, a osobito se ističe gotička katedrala iz 1916. godine i Predsjednička palača. (Ako je slikate, završiti ćete u zatvoru na dugo vremena, ako vas ulove naravno). Ujedno Malabo je i jedan od najmanjih glavnih gradova Afrike.
Ne zna se tačno koliko ljudi živi u cijeloj Ekvatorskoj Gvineji, prema nekim podacima oko 700 hiljada, a prema drugima čak tri milijuna. Zemlja je pretežno kršćanska što je još jedan trag koji su za sobom ostavili španjolski kolonizatori. Pismenost stanovništva je na visokih 95% i s time je
Ekvatorska Gvineja na prvom mjestu u Africi", piše Iličić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije