Ako putujete kroz Hrvatsku mogli biste primiti poruku koja bi u budućnosti mogla spašavati živote

0
Radiosarajevo.ba
Ako putujete kroz Hrvatsku mogli biste primiti poruku koja bi u budućnosti mogla spašavati živote
Foto: Unsplash / Ilustracija / Mobitel

Sistem za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) prvi će put u stvarnim uvjetima biti testiran u subotu u Hrvatskoj, slanjem SMS poruke svim korisnicima domaćih mobilnih mreža, kao i onima u roamingu.

SRUUK je uveden s ciljem pravovremenog obavještavanja o kriznoj situaciji, ali i uputama za postupanje u ugroženom području putem mobitela i drugih modernih tehnologija.

Testne poruke će slati HT, A1 i Telemach. A SMS poruka pošiljatelja HR112ALERT će biti sljedećeg sadržaja:

Sretno, Sireno naša: Evo kada Lana Pudar pliva finale Europskog prvenstva

Sretno, Sireno naša: Evo kada Lana Pudar pliva finale Europskog prvenstva

"Poštovani/a, primili ste TEST poruku Sustava civilne zaštite za rano upozoravanje i uzbunjivanje. Ne odgovarajte na poruku. Više na poveznici: LINK".

Testiranje sistema počelo u devet sati slanjem SMS poruke korisnicima mobitela na području Vukovarsko-srijemske županije.

Nastavlja se u 10 sati za korisnike s područja Varaždinske, Međimurske, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske županije te u 10.30 za one iz Zadarske, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Korisnici s područja Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske i Brodsko-posavske županije testnu SMS poruku dobit će od 11 sati, dok će pola sata kasnije testiranje početi u Sisačko-moslavačkoj, Zagrebačkoj i Karlovačkoj županiji.

Za građane Zagreba slanje SMS poruka počinje u 12 sati, a testiranje će završiti u 13 sati slanjem SMS poruke korisnicima mobitela s područja Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije, saznaje se u Civilnoj zaštiti, prenosi Hina.

Dodaju da se zbog testiranja SRUUK-a ove subote neće provoditi redovno mjesečno ispitivanje ispravnosti sirena i sistema za uzbunjivanje korištenjem znaka "prestanak opasnosti".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije