Njemački gigant otpušta čak 10.000 radnika

2
Radiosarajevo.ba
Njemački gigant otpušta čak 10.000 radnika
Foto: EPA - EFE / Kompanija SAP

Njemački softverski gigant SAP objavio je da planira da ugasi do 10.000 radnih mesta, ističući restrukturiranje svog poslovanja i povećan fokus na poslovanje sa vještačkom inteligencijom.

Umjesto planiranih 8.000 radnih mjesta, kompanija je u ponedjeljak navečer objavila da će ugasiti od 9.000 do 10.000 radnih mjesta, jer su radnici sami istakli da su spremni da odu.

Kompanija iz Waldorfa je na kraju drugog kvartala imala 105.315 zaposlenih, oko 3.000 manje nego na kraju marta. SAP je povećao fokus na vještačku inteligenciju i najavio plan restrukturiranja u januaru. U drugom kvartalu prihod njemačkog giganta skočio je za 10 posto, na 8,29 milijardi eura. U odeljenju poslovanja sa oblakom porastao je za 25 posto, na 4,15 milijardi eura.

Europska država uvodi drastičnu kaznu za saobraćajni prekršaj koji mnogi rade

Europska država uvodi drastičnu kaznu za saobraćajni prekršaj koji mnogi rade

"Naš rast bio je jak i u drugom kvartalu, sa mnogim porudžbinama koje je omogućila vještačka inteligencija. Nastavljamo da ulažemo u našu transformaciju da bismo bili lider u poslovnom AI svijetu", rekao je izvršni direktor Christian Klein. Prihod od prodaje softverskih licenci smanjen je u drugom kvartalu za 28 posto, na 200 miliona eura.

Očekuju povećanje profita

Operativna dobit mjerena međunarodnim računovodstvenim standardima (IFRS) smanjena je za 11 posto, na 1,22 milijarde eura, zbog troškova restrukturiranja od 600 miliona eura. Neto profit je pao za 69 posto, na 918 miliona eura, što odražava visoku uporednu bazu na početku prošle godine zbog prodaje američkog ogranka "Qualtricsa".

Kompanija je potvrdila da ove godine očekuje prihod u oblaku u rasponu od 17 do 17,3 milijarde eura, 24 do 27 posto veći nego prošle godine, kada se isključe promjene valuta. U 2025. godini program smanjenja broja radnih mesta i uštede troškova trebalo bi da poveća operativni profit za 200 miliona eura, javlja Mondo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije