Marko Krojač: Spomenici NOB-a, relikvije jednog vremena

Radiosarajevo.ba
Marko Krojač: Spomenici NOB-a, relikvije jednog vremena

Mark Schneider alias Marko Krojač jedan je od najintrigantnijih fotografa današnjice. Njegov rad odlikuju fotografije zaboravljenih spomenika iz perioda socijalističke Jugoslavije, obrađene tako da stari spomenici djeluju kao da dolaze iz utopijske budućnosti, piše Lice ulice.

Marko Krojač rođen je u Heidelbergu, fotografijom počinje da se bavi početkom devedesetih godina XX vijeka, kada postaje i aktivan član skvoterske scene u Njemačkoj. U tom periodu prati dešavanja u Istočnoj Njemačkoj i nudi vlastito viđenje društvenih promjena kroz umjetničku fotografiju.

Krajem devedesetih godina njegov rad jasno združuje aktivizam i umjetnički izraz – počinje da se bavi angažovanom fotografijom, kao i radom s mladima diskriminisanim u društvu. Od 2002. godine živi na relaciji Njemačka – bivše republike SFRJ, naročito u Beogradu.

 

Pored angažovane fotografije, njegov umjetnički aktivizam širi se i na muziku – od 2006.do 2009. godine bio je aktivan u grupi Sedmokraka, čiji članovi sačinjavaju i bend Klopka za pionira.

Krojač se u svom radu ne bavi samo fotografijom, već praktikuje i višestruke multimedijalne eksperimente. Imao je zapažene izložbe u Srbiji i Evropi, ali i u Tokiju.

Ipak, fotografije spomenika bivše SFRJ zauzimaju glavni dio Krojačevog opusa. Umjetnik daje vlastito viđenje promjenjivog odnosa sadašnjih vlasti prema jugoslovenskoj istoriji – iznova se vraća i dokumentuje stanje spomenika i uočava kako su neki zanemareni i propadaju, dok drugi pokazuju znake obnove. Ovaj fenomen inspirisao je Krojača da započne potragu i za drugim oblicima javne umjetnosti u republikama bivše SFRJ, s posebnim akcentom na uklonjena i zanemarena djela.

 

Kroz Schneiderove fotografije stičemo utisak o histeričnom odnosu balkanskih zemalja prema vlastitoj prošlosti: spomenici na njegovim fotografijama nisu samo simboli-relikvije jednog doba, već nude specifičan pogled na pet decenija socijalističkog naslijeđa na ovim prostorima.

Markove radove pogledajte na njegovoj web stranici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije