Iznenađeni korisnici tvrde: Ova aplikacija otkrije da sam bolestan puno prije nego razvijem simptome

0
Radiosarajevo.ba
Iznenađeni korisnici tvrde: Ova aplikacija otkrije da sam bolestan puno prije nego razvijem simptome
Foto: Pixabay / Pametni sat

Vlasnici Apple satova ne mogu vjerovati jednoj funkciji nove aplikacije, nakon najnovijeg ažuriranja watchOS 11.

Apple Watch je izazvao podijeljena mišljenja među javnošću otkako je prvi put objavljen 2015. godine, a to se nastavilo i sa najnovijim modelom, serijom 10, koja je predstavljena prošlog mjeseca.

Međutim, izgleda da je nova aplikacija, dostupna na Apple Watch seriji osam i novijim modelima, privukla pažnju korisnika društvenih mreža.

Učesnici emisije "Večera za 5" na RTL-u pjevali Thompsonovu pjesmu koja veliča tzv. Herceg Bosnu

Učesnici emisije "Večera za 5" na RTL-u pjevali Thompsonovu pjesmu koja veliča tzv. Herceg Bosnu

Aplikacija Vitals je dodata repertoaru Apple Watch-a uz ažuriranje operativnog sistema ranije ovog mjeseca, ali mnogi ljudi nisu znali šta ona zapravo radi.

Mnogi korisnici su pretpostavili da je slična aplikaciji za mjerenje otkucaja srca, zanimljiva možda pet minuta prije nego što se dosade gledajući svoje BPM-ove.

Međutim, Vitals ne samo da prikazuje ključne zdravstvene metrike, već pruža i "dublje razumijevanje vašeg dnevnog zdravstvenog stanja".

Neki od faktora koje prati su "otkucaji srca, respiratorna frekvencija, nivo kiseonika u krvi, temperatura zapešća i trajanje sna iz prethodne noći", stoji na App Store-u.

To znači da nastavlja pratiti ove brojke ako je uključena tokom sna, što je dovelo do velike spoznaje jednog korisnika na Redditu.

Ispostavilo se da aplikacija može reći kada počinjete da se razboljevate - nešto što bi moglo biti korisno za mnoge ljude, posebno u ovo doba godine.

Jedan korisnik Reddita je napisao: "Probudio sam se danas osjećajući se čudno. Kako se večer spušta, osjećam onaj stari poznati osjećaj u glavi. Bolestan sam," uz postavljeni screenshot iz Vitals aplikacije.

Otkrio je da je bilo tri "izvanredne" vrijednosti u njegovoj temperaturi zapešća, jer su metričke vrijednosti ispale iz uobičajenog opsega, što je ukazivalo da nešto nije u redu.

Korisnici su bili šokirani kada su saznali ovu vijest, a jedan je komentarisao: "Nisam ni znao da Apple Watch mjeri temperaturu zgloba dok nisam vidio ovaj post..."

Drugi korisnik je rekao da je imao isto iskustvo: "I moj je, još uvijek sam bolestan, ali sat je primijetio prije nego što sam ja."

Treći korisnik je podijelio: "Počeo sam koristiti Vitals kada je prvi put objavljena u beta verziji i od tada sam se razbolio otprilike dva puta. Oba puta je znao nekoliko dana unaprijed i nisam osjetio ništa loše.

"Prilično je nevjerovatno koliko može biti korisna ova funkcija."

Iako je korisna u otkrivanju bolesti s vremena na vrijeme, ne bi trebala biti jedini izvor za liječenje medicinskih stanja, javlja Lad Bible.

Funkcija mjerenja nivoa kiseonika u krvi trenutno je zabranjena u SAD-u nakon tvrdnje da je Apple prekršio patente kompanije Masimo za pulsnu oksimetriju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije