Kako izgleda Južna Afrika danas

Radiosarajevo.ba
Kako izgleda Južna Afrika danas
Pripadnici jedne od južnoafričkih bandi

"Dovesti svjetsko prvenstvo u Južnu Afriku znači vjerovati u tu zemlju, vjerovati u čitav kontinent i reći: Vi ste snažni i vi to možete!", rekao je predsjednik Fife Sepp Blatter nakon stampeda koji se dogodio uoči Svjetskog fudbalskog prvenstva na samom jugu Crnog kontinenta.

Ono nije, naime, još ni počelo, a prijateljska utakmica sa tek 10 hiljada gledatelja na sporednom stadionu morala je biti obustavljena na deset minuta zbog haosa u kojem je ranjeno najmanje 14 osoba, među kojima je bilo i djece.

Besplatne ulaznice za okršaj Nigerije i Sjeverne Koreje bile su prevelik mamac za siromašne Nigerijce - većini je to bila jedina mogućnost da uživo gledaju i bodre svoju reprezentaciju koja je pobijedila sa 3:1. No, to su saznali tek nakon utakmice.

Hiljade su se pojavile na stadionu Makhulongu, u predgrađu Johannesburga, nakon vijesti da su karte, koje inače stoje stotine dolara, besplatne.

"Smrznuli smo se kad smo vidjeli koliko ih je", rekao je glasnogovornik policije Hangwani Mulaudzi. Gužva je nastala kad je postalo jasno da je više fanova nego karata.

"Neki su željeli ući na stadion bez karata, a neki nisu znali ni kakva je procedura za dobivanje besplatnih karata i to je dovelo do općeg haosa", rekli su u policiji. Redari su zatvorili ulaze, ali masa koja se naguravala dvaput je izazvala probijanje policijske barijere. Dobre namjere gotovo da su se pretvorile u tragediju, a šta bi se tek moglo dogoditi ako se pojave nepozvani sa lošima. To pitaju kritičari kojih u slučaju ovog svjetskog kupa ima više nego ikad prije.

SP 2010. u Južnoj Africi prvo je svjetsko prvenstvo u historiji najsiromašnijeg kontinenta na svijetu. Niko u njega nije vjerovao, a mnogi se i dalje plaše potencijalne katastrofe. Od samog početka, jednostavno, sumnja se da je neka zemlja tog kontinenta, pa makar to bila i najrazvijenija, sposobna biti domaćin takvog sportskog spektakla.

Svi se dobro sjećaju sa koliko je krvi počeo Afrički kup nacija u Angoli prošlog januara. Separatisti koji su napali autobus sa reprezentacijom Togoa ubili su nekoliko ljudi.

Ipak, svako veliko natjecanje znači niz sigurnosnih problema i pitanja za organizatore. Dovoljno je samo reći: München 1972. i Crni septembar.

Ipak, i bez terorizma, sa oko 50 ubojstava na dan, pet miliona zaraženih HIV-om i općim siromaštvom i bijedom, prelijepa afrička zemlja, i jedna od najopasnijih na svijetu, sasvim je dovoljan sigurnosni izazov. Usprkos željama svake normalne osobe i pokušaju vlasti da u suprotno uvjeri svijet, u zemlji u kojoj je apartheid 46 godina bio službena politika i dalje se osjeća jaka rasna podijeljenost.

Nedavno ubistvo jednog od istaknutih bjelačkih ultradesničara pokazalo je kako je evolucija u normalnom društvu još na početku - rasne tenzije, naime, buknule su u sekundi, i to s jedne i druge strane: bijelci su prozivali crne, a oni su pak pjevali pjesme sa refrenom Ubij Bura (izraz za bijelca). SP u JAR-u od početka je preplavljen problemima. Od slabe prodaje ulaznica pa do neuobičajeno negativnog stava brojnih medija, posebno njemačkih i britanskih, koji su objavljivali da bi se navijači mogli naći u "rasnom ratu sa mačetama" i kako putuju u zemlju koju razdire kriminal. Organizatori su upravo takve medijske reklame krivili za zabrinjavajuće lošu prodaju karata.

Priče o terorističkim prijetnjama, među ostalim, Al- Qa’ide na neprijateljske reprezentacije, i dalje su aktualne. Irački su dužnosnici izjavili da su uhapsili Saudijca koji je sudjelovao u planiranju napada tokom događaja koji će trajati mjesec dana. I holandsje su vlasti javile o mogućim napadima.

Teroristi su izjavili da bi vrlo rado vidjeli utakmicu između Engleske i SAD, u stilu - dvije muhe jednim udarcem, također je objavljeno da ultradesničarske skupine planiraju napasti crnačke dijelove grada. Siromašni slumovi zaprijetili su izazivanjem problema "gdje god se bude moglo". Posebno ih, naime, iritira činjenica da je toliko novca slupano u stadione i sigurnost, dok oni žive bez vode, struje i osnovnih potrepština.

Vlasti su objavile da je potrošeno 180 miliona dolara za sigurnosne pripreme za prvenstvo. Glavni stadion doslovno je zabarikadiran kako ništa ne bi pokvarilo početak spektakla. Osim specijalaca, kružit će helikopteri, a na ulicama će se vidjeti i oklopnjaci. Oko 44 hiljade redara i policajaca bit će tu isključivo zbog utakmica, uz oko 100 hiljada kolega, koliko ih inače obavlja dužnost. Tu je i prijateljsko pojačanje iz 27 zemalja.

Dva ubijena policajca
Dvije godine brojni su mediji izrazito kritičkim okom gledali Južnu Afriku, i to ne bez razloga. Mediji prenijeli vijest o ubistvu dvojice policajaca koji su lovili kradljivce u blizini studentskog naselja, gdje bi trebale biti smještene fudbalske ekipe Meksika i Obale Slonovače. Je li Južnoafrička Republika, odnosno je li Afrika, dovoljno zrela za takav događaj?

"Zemlja je više nego spremna. Za nas, SP je već počeo", odgovorio je na to pitanje predsjednik JAR-a Jacob Zuma, i sam prilično kontroverzan (bio je osumnjičen za silovanje), ubrzo nakon stampeda. Od 11. juna imat će pažnju cijelog svijeta.

"Trenutno nema straha od terorističkog napada na Svjetski kup", izjavio je južnoafrički ministar policije Nathi Mthethwa, odbacujući špekulacije da napade planiraju brojne terorističke grupe, od Al- Qa’ide do domaćih ekstremističkih bjelačkih farmera. Mthethwa je istaknuo da će vladine snage biti spremne ako se nešto dogodi. Pripreme su počele, istaknuo je, 2004., a surađivalo se sa sigurnosnim i obavještajnim snagama SAD, Velike Britanije i 29 drugih zemalja.

Nijedna zemlja nije imuna na napade, dodao je ipak Mthethwa. I SAD je izdao saopćenje državljanima koji putuju na SP da nema vjerodostojnih informacija o napadima ili planovima za napade.

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije